VIDEO/ La mănăstirea Zăbriceni a fost amenajat un centru de plasament pentru persoanele vulnerabile
Persoanele care vor să-și lecuiască rănile trupești sau sufletești, o pot face la centrul de plasament pentru persoane vulnerabile, amenajat la mănăstirea Zăbriceni. Aici, oamenii au acces la condiții bune de trai, la servicii medicale, dar și la consiliere duhovnicească, notează TVN.
Potrivit sursei citate, lucrările de reparație, amenajare și dotare a centrului au început în primăvara anului trecut și s-au încheiat acum câteva zile, pe 31 ianuarie.
„Vom avea locuri de plasament atât pentru oamenii care sunt și au nevoie de o cazare gratuită, cu masă de trei ori în zi, cât și pentru refugiații din Ucraina sau din alte părți, care vor avea nevoie de o susținere și morală, duhovnicească, dar, totodată, și o îngrijire medicală. Pentru etajul care s-a reparat avem 55 de locuri, care au strictul necesar, și un grup sanitar”, a menționat starețul Mănăstirii Zăbriceni, arhimandritul Damian Burlacu.
Printre cei care au găsit refugiu la mănăstirea Zăbriceni se numără familia Țopa, originară din orașul Harkov, Ucraina. Cei doi soți locuiesc aici deja de doi ani și sunt recunoscători pentru ajutorul primit.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Ne place foarte mult aici, toți au o atitudine foarte bună. Nu aveam o atitudine prea bună față de biserică, acolo, la noi, în Harkov. Dar aici e altceva. Mănăstirea este despre suflet și este important ca atunci când cineva nimerește într-o situație dificilă să aibă susținere duhovnicească, ca să vadă altfel lucrurile”, a precizat Galina Țopa.
Centrul a fost amenajat cu ajutorul primit din partea ambasadelor Cehiei, Poloniei, Slovaciei și a Ungariei. Proiectul în valoare de 100 de mii de euro a fost gândit și elaborat de către Asociația Obștească „Homecare”.
„Am avut în total patru obiective. Cel mai complicat a fost reparația, amenajarea centrului de plasament. În căminul vechi al mănăstirii a fost efectuată o reparație, a fost procurată tehnică de uz casnic, alte obiecte de igienă sanitară. Al doilea și al treilea obiectiv au ținut mai mult de îngrijirea socială și medicală. A fost procurat un autoturism pentru transportarea persoanelor care au necesitatea de a fi transportați la diferite instituții de stat”, a conchis managerul de proiect Valentin Fiodorov.