VIDEO/ În R. Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular. Mesajul președintei

VIDEO/ În R. Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular. Mesajul președintei
Captură de ecran. Sursa foto: Maia Sandu / Facebook

Deja de nouă ani, în ultima duminică a lunii iunie în R. Moldova este marcată Ziua Națională a Portului Popular. În contextul acestei sărbători, președinta Maia Sandu a publicat pe rețelele sociale un mesaj de felicitare, însoțit de un filmuleț, în care apare ea însăși, îmbrăcată în ie, alături de mai multe femei.

„Aceste straie transmit bunătatea și înțelepciunea înaintașilor noștri și reprezintă unul dintre principalele elemente ale identității noastre ca neam. Mă bucur să văd cum, în ultimii ani, tot mai mulți dintre noi poartă cu drag și promovează cu mândrie această bogăție pe care am moștenit-o”, a transmis Maia Sandu.
0:00
/
Sursa video: Maia Sandu / Facebook

Potrivit șefei secției de etnografie din cadrul Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, atunci când privim o cămașă cu altiță, trebuie de fapt să vedem în ea lumea sau cosmosul așezat pe umerii unei femei.

„Cămașa practicată de-a lungul mileniilor a devenit un simbol identitar, un simbol de putere, pentru ca întreaga societate a lucrat pentru a o perfecționa: unii au țesut pânza, alții sau altele au cusut-o, iar toți ceilalți au participat la aprecierea și promovarea ei prin faptul că au admirat-o, că s-au bucurat de ea”, a menționat Varvara Buzilă.

Cu începere la ora 12:00, la Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală va fi inaugurată Expoziția „Perpetuarea portului tradițional în creațiile meșterilor populari”, care cuprinde piese din patrimoniul muzeului.

În cadrul Zilei Naționale a Portului Popular, muzeul anunță un concurs pentru  cea mai veche cămașă purtată de vizitatori în cadrul evenimentului și cel mai frumos cuplu îmbrăcat în port tradițional.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Sărbătoarea va fi însoțită de un program artistic, cu evoluarea interpretelor de muzică populară Ioana Căpraru, Artistă a Poporului; Suzana Popescu, Maestru în Artă; Ansamblul folcloric „Cimbrișor”, conducător artistic Tamara Vîrlan; Ansamblul etnofolcloric „Romanița”, conducător artistic Mihai Siminica și interpreții Mihaela Rastrașanu și Nicolae Ciobănică.

La ora 14:00 toți vizitatorii vor avea ocazia să admire parada portului popular, prezentat de comunitatea „Ciocârlia”, administratoare Diana Roșca din satul Costești, raionul Ialoveni, la care se vor alătura și membrii Șezătoarea Basarabiei. Toți participanții în costume naționale vor fi îndemnați să urmeze traseul muzeu - monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt.

Ziua Națională a Portului Popular se sărbătorește începând cu anul 2015 și reprezintă o zi în care se aduce tribut portului popular, hainelor și accesoriilor moștenite, care ne reprezintă ca neam și ne diferențiază de alți locuitori ai lumii.

Amintim că, pe 1 decembrie 2022, „cămașa cu altiță” a fost inclusă în patrimoniului cultural imaterial UNESCO.