VIDEO/ În premieră, un producător din R. Moldova a obținut dreptul de a exporta caviar în UE

Pentru prima dată, un producător de caviar din R. Moldova a obținut autorizația de export a produselor în Uniunea Europeană. Este vorba despre Tudor Coșleț, din satul Ulmu, raionul Ialoveni, informează Teleradio-Moldova (TRM).
„În business, cel mai important în acest moment este piața de desfacere. Am făcut un calcul, am examinat și am ajuns la concluzia că noi am putea să îndestulăm piața din R. Moldova cu caviar natural. Având un produs calitativ cu un preț rezonabil, am putea să exportăm în mai multe țări ale lumii, în afară de Uniunea Europeană - în Statele Unite ale Americii, statele arabe și așa mai departe”, a menționat Tudor Coșleț.
Potrivit TRM, avantajul competitiv cu care antreprenorul vrea să se lanseze pe piața externă este constă în faptul că produsul este naturist, cu o perioadă de valabilitate mai mică decât a altor produse similare.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Totul este maximum adus să fie cât mai ecologic, natural - și mâncarea respectivă, și kilogramele pe metrul cub de apă în bazine. Și sistemul de filtrare a apei - la maximum să fie, sistemele de obținere și conservare a caviarului”, a explicat producătorul.
Crescătoria are trei hale - două sunt destinate creșterii sturionilor, iar cea de-a treia este echipată pentru obținerea caviarului. Procesul este unul lent, întrucât pentru prima recoltă de caviar ar fi necesară o perioadă de până la 18 ani. Respectiv, acest tip de afacere în acvacultură necesită investiții mari, de lungă durată, și implică o multitudine de riscuri.
„Imaginați-vă că se întâmplă ceva cu electricitatea, nu vine oxigenul. Îi crești zece ani de zile, iar ei, timp de o oră sau două, pot să moară. Aici totul trebuie să fie dublat, fie că este vorba despre motoare, generatoare. În afară de asta, acest business necesită investiții mari, ca să ai profit de pe urma lor e nevoie de vreo 9-10 ani, ca să începi încetișor să ai un câștig”, a adăugat Tudor Coșleț.
În prezent, antreprenorul crește șapte dintre cele 17 specii existente de sturioni, pentru care importă mâncare solidă din Olanda.