VIDEO/ După mai bine de un an de lucru, acoperișul Circului din Chișinău a fost reparat

VIDEO/ După mai bine de un an de lucru, acoperișul Circului din Chișinău a fost reparat
Colaj ziar.md. Sursa foto: Maia Sandu / Facebook, PNUD

După mai bine de un an de lucru, acoperișul Circului din Chișinău a fost reparat. Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) anunță că la prima etapă a lucrărilor de conservare și restaurare au participat peste 60 de ingineri, arhitecți și muncitori în construcții.

Potrivit PNUD, în prezent, 100% din cupolă a fost înlocuită în totalitate cu o învelitoare din oțel galvanizat de producție europeană, cu o garanție de 50 de ani.

„De asemenea, suprafața plană a acoperișului este complet reconstruită, fiind instalat un nou sistem de scurgere a apelor pluviale. A fost înlocuit vechiul material de izolare de sub acoperiș cu noi plăci minerale rezistente la apă și căldură”, notează responsabilii.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Astfel, structura acoperișului Circului se va alinia la cerințele de eficiență energetică, iar noile materiale vor oferi protecție împotriva incendiilor.

„A fost înlocuită fațada vitrificată a clădirii principale și au fost instalate uși și ferestre din sticlă călită, dotate cu profiluri de înaltă calitate, rezistente la căldură. După terminarea lucrărilor, interiorul Circului din Chișinău este protejat de condițiile meteorologice nefavorabile”, au precizat reprezentanții PNUD.

Expertiza tehnică detaliată, proiectarea și lucrările de conservare și restaurare a acoperișului și ferestrelor au costat peste 2,2 milioane de euro. Banii au fost acordați de Uniunea Europeană, prin programul „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

0:00
/
Sursa video: PNUD

Circul din Chişinău a fost construit în anul 1981. Clădirea dispune de o sală de spectacole cu 1.900 de locuri pentru spectatori și alte 100 pentru membrii trupelor de artiști.

Din 2004, clădirea a fost închisă pentru reparații și practic de atunci a fost abandonată. La 15 ani distanță, în 2019, cu sprijinul UE și al PNUD, clădirea Circului a intrat în prima etapă de conservare și restaurare. În continuare, autoritățile R. Moldova trebuie să atragă finanțare pentru următoarele etape.