VIDEO/ Cum ar urma să arate noua stație portuară la Giurgiulești: Încărcătoare de cereale și parcări pentru camioane
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a prezentat un video în care arată cum ar urma să arate noua stație portuară la Giurgiulești. Potrivit acestuia, se vor realiza lucrări de construcție, amenajare și dotare tehnică, toate se conțin în Planul de Reconstrucție a Infrastructurii Moldovei 5+.
Spînu a anunțat că, în cadrul proiectului, se vor realiza următoarele lucrări de construcție, amenajare și dotare tehnică:
- construcția de silozuri de cereale cu o capacitate de aproximativ 80 000 de tone;
- amenajarea unei noi dane de 150 m lungime si 5 m adâncime;
- dotarea cu încărcătoare de cereale cu viteze estimată de 1500 t/h;
- amenajarea liniilor de cale ferată și stație de descărcare feroviară;
- construcția unei parcări pentru camioane;
- construcția unei stații de descărcare a camioanelor;
- construcția de depozite acoperite;
- dotarea cu macarale mobile;
- amenajarea teritoriului de 2,5 ha pentru noul terminal portuar;
„R. Moldova nu are suficientă capacitate de transbordare portuară. Spre exemplu, porturile actuale a țării pot găzdui, transborda și transporta mai puțin de jumătate din totalul cerealelor exportate din țară. În 2022, am exportat 2,2 mln tone de cereale dintre care doar 710 mii tone, adică 32% dintre acestea prin porturile noastre. Este puțin”, a declarat Spînu.
Autoritățile și-au propus ca în 2028 portul să fie deja funcțional.
„Dezvoltarea Portului de Stat Giurgiulești este un proiect ambițios, care cere investiții și timp, dar care odată realizat va aduce beneficii nu doar pentru agricultorii și cetățenii din Republica Moldova, dar pentru toată regiunea. Portul de Stat de la Giurgiulești trebuie și va fi un port modern, un motor al economiei noastre”, a conchis Spînu.
Portul Giurgiulești, cunoscut și ca Portul Internațional Liber Giurgiulești, este unicul port din R. Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 (a 72,2 milă maritimă) al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina. Acesta beneficiază de o amplasare pe traseele internaționale de comerț și transport, precum este canalul navigabil Rin-Main-Dunăre, care unește Marea Neagră, 14 state europene și Marea Nordică; sistemele de cale ferată de standard european, precum și rețeaua de drumuri internaționale.
Portul a fost dat în exploatare la 26 octombrie 2006, după 10 ani de construcție.