VIDEO/ Cinci refugiate din Ucraina au reușit să-și deschidă un salon de frumusețe în nordul țării

VIDEO/ Cinci refugiate din Ucraina au reușit să-și deschidă un salon de frumusețe în nordul țării
Sursa foto: NordNews

Cinci femei din Ucraina și-au găsit refugiu în municipiul Bălți, unde au reușit să îmbrățișeze o meserie și să pună pe roate o afacere. Cu suportul organizației People in Need Moldova, din fondurile SOS Ukraine, femeile au deschis un salon de frumusețe. Potrivit NordNews, refugiatele au fost instruite în domenii precum make-up, hair styling, manichiură și masaj.

„Munca este siguranța zilei de mâine. Pentru noi, mămici cu copii, a fost foarte important să putem combina viața familiară cu munca, pentru a avea posibilitatea de a câștiga, pentru a oferi copiilor noștri un viitor și un prezent prosper”, susține Maria Cirimpei.

Publicația din nordul țării notează că printre colaboratoarele salonului se numără și Elena Custurova, refugiată din Odesa, care a devenit hair stilist grație proiectului. Împreună, cele cinci femei au reușit să depășească momente dificile din viață și au creat o prietenie frumoasă.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

De exemplu, Victoria Siric spune că a ajuns la Bălți „de nicăieri și doar cu o valiză”. Aici, aceasta a aflat despre cursurile de cosmetolog, unde a făcut cunoștință cu actuala echipă „Beauty Mom”.

„Am început să lucrăm împreună, iar acum am reușit să deschidem un salon de frumusețe. De când am început cursurile, continuăm să lucrăm împreună. Sunt recunoscătoare People in Need pentru posibilitatea de a învăța și de a lucra”, a spus refugiata Ecaterina Sochircă.

Grație programului People in Need, în doar șase luni, 90 de persoane au învățat meserii noi. 27 dintre acestea au fost angajate în câmpul muncii, iar angajatorii au primit suport pentru salarii în valoare de circa 390 de euro, pe parcursul a trei luni.

Potrivit managerului de proiect, Arcadie Zastavnețchi, alți 22 de beneficiari au fost instruiți în domeniul antreprenorial și au inițiat mici afaceri atât la nordul țării, cât și la centru. Pentru inițierea afacerilor au fost alocate 40 de mii de euro, granturile fiind de la 1.000 până la 3.000 de euro.