VIDEO/ Câți deputați au solicitat compensații la plata facturilor și cine intenționează să o facă
În acest an, ca și în cel precedent, cetățenii R. Moldova au ocazia să se înregistreze pe platforma guvernamentală compensatii.gov.md, pentru a solicita ajutor la plata facturilor pentru energie, gaze naturale, precum și 800 de lei pentru compensarea banilor cheltuiți pentru achiziționarea lemnelor de foc și a cărbunelui. La programul de compensare poate să aplice oricine, chiar și aleșii poporului.
Publicația noi.md a realizat un sondaj în rândul deputaților moldoveni și i-a întrebat dacă se numără și ei printre cei care au solicitat ajutor financiar de la stat, pentru a trece peste iarnă.
Unii dintre respondenți au spus că nu au aplicat la program în 2022 și nu intenționează să o facă nici în acest sezon rece. Motivele invocate sunt diferite: câștigarea unor venituri suficiente pentru acoperirea costurilor energiei termice, din considerente politice sau solidaritatea față de cetățenii vulnerabili, care au mai mare nevoie de compensații.
„Nu vreau. Îmi ajunge salariul. Dacă aș putea, aș refuza și la o pătrime din salariu, doar să nu par cioara albă”, menționează deputatul PAS, Vasile Șoimaru.
„Veniturile pe care la are un deputat, din experiența anului trecut, sunt suficiente pentru a-mi acoperi costurile energiei termice. Locuiesc într-un bloc termoizolat, cu încălzire centralizată pe orizontală și factura nu este atât de mare”, explică deputatul PAS Alex Trubca.
„Nu am completat-o nici anul trecut, nici anul acesta, pentru că dacă am s-o completez, vă dați seama ce vuiet, ce isterie o să fie în toată media controlată de guvernare. ... Așa că, nu văd sensul”, spune deputatul BCS, Bogdan Țîrdea.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„Nu am completat. Consider că sunt destuli de mulți cetățeni care au mai mare nevoie de aceste compensații decât mine”, precizează deputata PAS, Doina Gherman.
„Ca și anul trecut, nu am depus cererea. Consider că deputații din Parlamentul R. Moldova, miniștrii, mai mulți demnitari, totuși trebuie să aibă bunul simț și să nu apeleze. Deși și pentru mine facturile iarna trecută au fost destul de usturătoare, problematice chiar, cumva, mi-a stat incomod să completez cererea pentru a obține această compensație”, a spus deputatul BCS, Vlad Bătrîncea.
În timp ce unii aleși ai poporului au spus că încă se gândesc dacă vor aplica sau nu la program, alții au precizat că urmează să o facă, fiindcă nu au făcut-o anul trecut doar din semn de „solidaritate exagerată” față de păturile vulnerabile.
„Până când, nu. O să văd, o să examinăm”, spune deputatul BCS, Adrian Lebedinschi.
„O să completez luna următoare. Nu am completat-o anul trecut, dintr-un sentiment de solidaritate exagerată cu păturile vulnerabile. Soția mea este pensionară și are o pensie minimă, fiindcă a lucrat și ea cu mine mai mulți ani peste hotare, dar nu am completat și am achitat pe parcursul întregului an taxa maximă”, explică deputatul PAS Mihail Druță.
„Locuiesc la Chișinău, dar reședința mea este în raionul Ocnița și reiese că achit agentul termic, energia electrică pentru două case. Din aceste considerente, am completat”, a conchis deputata PAS Victoria Cazacu.
Amintim că cetățenii care au depus cererile după data de 25 noiembrie vor primi compensații începând cu luna decembrie a anului curent. Cei care încă nu s-au înregistrat pe platforma guvernamentală o pot face în continuare, pentru a beneficia de compensații la energie în perioada rece a anului (noiembrie 2023-martie 2024).
În anul curent, pentru acordarea ajutorului pentru perioada rece a anului și plata compensațiilor la resurse energetice familiilor defavorizate au fost prevăzute 893.1 de milioane de lei. În comparație, anul trecut a fost alocată suma de 3,4 miliarde de lei.