VIDEO/ A fost ales noul președinte al Argentinei. Primele declarații: S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor

VIDEO/ A fost ales noul președinte al Argentinei. Primele declarații: S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor
Sursa foto: lesechos.com

Economistul ultraliberal Javier Milei va fi următorul preşedinte al Argentinei, după ce a câştigat duminică, 19 noiembrie, turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. În timpul campaniei electorale, el s-a autointitulat drept „regele junglei”, etalând un fierăstrău electric.

Milei a câștigat cu o diferență mai mare decât se aștepta. El a obținut aproximativ 56% din voturi, față de puțin peste 44% pentru rivalul său - ministrul peronist al Economiei, Sergio Massa, notează Reuters.

Primele declarații

Este o noapte istorică pentru Argentina (...) S-a terminat cu modelul sărăcitor al castelor. Adoptăm modelul libertăţii, pentru a redeveni o putere mondială. Astăzi ia sfârşit un mod de a face politică şi începe altul”, a declarat Milei.

El susține că Argentina se confruntă cu probleme monumentale: inflaţie, stagnare, absenţa locurilor de muncă reale, insecuritate, sărăcie şi mizerie.

Probleme care vor avea o soluţie doar dacă îmbrăţişăm din nou ideile de libertate”, a promis Milei.

În opinia sa, nu este loc pentru gradualism, nu este loc pentru soluţii călduţe sau jumătăţi de măsură. De doi ani, Milei se pronunţă în favoarea unei terapii cu şoc pentru o economie epuizată de o inflaţie cronică, în prezent la 143% pe un an.

Anterior, Javier Milei a promis că va arde Banca Centrală.

Cine este noul președinte al Argentinei

Javier Milei are 53 de ani.

Un populist de dreapta, Milei a trecut în doar câțiva ani de la popularitatea studiourilor de televiziune şi monologurile de succes presărate cu ieşiri furioase împotriva „castei politice” (pe care o considera vinovată de perenele probleme economice ale Argentinei), la candidatura la Preşedenţie, scrie Hotnews.

Economistul ultraliberal a reușit să ajungă acolo unde alții au eșuat: s-a încadrat în spațiul dintre peronismul partidului „Frente de Todos'” și adepții fostului președinte Mauricio Macri, reprezentat de partidul „Juntos por el Cambio''. De aici și motto-ul său: „Nu am venit să conduc mieii, am venit să trezesc leii”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Succesul lui Milei pare să stea în capacitatea acestuia de a canaliza furia pe care o simt argentinienii față de clasa conducătoare, într-un context de inflație cu trei cifre și sărăcie în creștere. Creșterea anuală a prețurilor este de 140%, în timp ce peste 40% din populație se luptă să se ajungă cu banii de la o lună la alta.

De la showman, la candidat prezidențial

Considerat până de curând o figură secundară în politica argentiniană, în 2021, Milei a reușit să-și transforme succesul de moderator în show-uri de televiziune într-un loc în Camera Deputaților, camera inferioară a Congresului argentinian.

Ulterior, a lansat ceea ce părea o candidatură prezidențială de lungă durată care a zguduit instituția politică din Argentina atunci când, la alegerile locale din august, considerate un sondaj important privind preferințele alegătorilor, a primit cele mai multe voturi.

Milei a fost considerat favorit în turul din octombrie, dar a ajuns pe locul al doilea, cu 30% din voturi, la aproape șapte puncte în spatele ministrului Economiei, Sergio Massa.

Definit deseori Donald Trump al Argentinei, Milei îmbrățișează un amestec de iubire faţa de idealurile caracteristice capitalismului și politici sociale conservatoare. De aici și opoziția faţă de avort, pe care Argentina l-a legalizat în 2020. De asemenea, candidatul de dreapta este în favoarea vânzării gratuite a armelor de foc și a organelor umane: „De ce totul trebuie să fie reglementat de stat? Corpul meu este în primul rand proprietatea mea”.

Introducerea dolarului american și închiderea Băncii Centrale sunt două dintre măsurile promise de fosta vedetă TV, alături de privatizarea întreprinderilor publice de stat.

Unii dintre susținătorii săi au mers atât de departe încât s-au afişat şi ei cu instrumente precum drujba, pe care Milei le-a mânuit de multe ori în timpul mitingurilor pentru a da de înţeles în ce fel intenţionează să acționeze cu cheltuielile publice.