Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău. Maia Sandu: „Tragedia poporului evreu este și va fi o rană adâncă”

Victimele Holocaustului, comemorate la Chișinău. Maia Sandu: „Tragedia poporului evreu este și va fi o rană adâncă”
Imagine simbol. Sursa foto: presedinte.md

Președinta Maia Sandu, ambasadorul Israelului în R. Moldova, Joel Lion și mai mulți oficiali au participat astăzi la evenimentul de comemorare a celor circa șase milioane de evrei, asasinați în timpul Holocaustului. Ceremonia s-a desfășurat la monumentul „Victimelor Fascismului” din capitală.

„Pentru țara noastră, tragedia poporului evreu, a romilor și a tuturor celorlalți care au suferit pe acest pământ în timpul Holocaustului este și va fi întotdeauna o rană adâncă. Aceste comunități, care au trecut prin încercări de neimaginat, sunt parte integrantă din istoria noastră și reprezintă modele de curaj în fața adversității. [...] Lucrurile tragice care s-au întâmplat pe pământul nostru sunt despre noi toți. Cerem iertare tuturor celor care au avut de pătimit în casele lor și în casa noastră comună”, a declarat Maia Sandu

Potrivit șefei statului, cetățenii R. Moldova au datoria de a proteja și a onora aceste comunități, menținând vie memoria destinelor care au fost frânte „în numele unei ideologii care nega dreptul la viață doar pentru vina de a fi diferit”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„În fiecare an, oamenii sunt șocați din nou și nou de mărturiile supraviețuitorilor și istoriile despre atrocitățile comise împotriva poporului evreu de către naziștii germani și colaboratorii acestora din alte națiuni. Supraviețuitorii, printre care se numără și mama mea, ne povestesc cum trebuiau să se ascundă în dulapuri și pivnițe, ca să scape de moarte. Cum trebuiau să-și facă bebelușii să tacă, ca naziștii să nu le audă plânsetele”, a menționat în discursul său ambasadorul Israelului în R. Moldova, Joel Lion.

Din 2006, Ziua Internaţională de comemorare a Victimelor Holocaustului este marcată anual, pe 27 ianuarie - zi în care, în 1945, Armata Roșie a eliberat lagărul de concentrare de la Auschwitz – un simbol al politicii naziste de exterminare sistematică. R. Moldova a oficializat Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului în 2015.

Conform datelor oficiale, aproximativ 300 de mii de evrei, mii de romi, precum și reprezentanți ai altor grupuri, au fost uciși în Basarabia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Săptămâna Memoriei Holocaustului: În Chișinău vor avea loc sute de activități de conștientizare și sensibilizare
Începând cu ziua de luni, 22 ianuarie și până pe 31 ianuarie, în municipiul Chișinău se va desfășura Săptămâna Memoriei Holocaustului, care este dedicată conștientizării și sensibilizării tinerilor în privința celui mai mare masacru din istorie. În acest sens, în instituțiile de învățământ, bibliote…