Veteranii de război care dețin terenuri agricole, lipsiți de polița medicală gratuită. Ar putea urma proteste

Veteranii de război care dețin terenuri agricole, lipsiți de polița medicală gratuită. Ar putea urma proteste
Imagine simbol

Veteranii de război care dețin terenuri agricole nu mai sunt asigurați gratuit de către stat. Timp de trei ani, aceștia au beneficiat de volumul integral de asistență medicală, prevăzut de programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală, după ce au primit în 2021 statutul de persoane asigurate de Guvern. Începând cu 1 ianuarie curent, circa 70% dintre foștii combatanți sunt obligați să achite prima de asigurare în mod individual.

Reprezentanții asociațiilor veteranilor de război susțin că au recepționat deja mai multe plângeri și petiții de la proprietarii de cote, care sunt obligați să achite plata pentru asigurări în medicină.

„Este de la sine înțeles că polița de asigurare prelungește viața. Observăm că dacă veteranii de război trăiesc mult, aceștia devin o povară economică pentru autorități. De aceea, prin amendamentele la Legea cu privire la mărimea, modul și termenele de achitare a primelor de asigurare obligatorie de asistență medicală de la 1 ianuarie 2024, veteranii de război proprietari de terenuri cu destinație agricolă, indiferent de faptul dacă au dat sau nu aceste terenuri în arendă sau folosință pe bază de contract - nu vor mai beneficia de asistență medicală din partea Guvernului”, a declarat în cadrul unei conferințe veteranul Nicolae Gîrbu.

Veteranii califică norma care îi impune să-și procure asigurare obligatorie drept una „inacceptabilă și discriminatorie”, invocând faptul că de vină ar fi lipsa de comunicare directă și dezbateri transparente între factorii de decizie și foștii combatanți.

Potrivit lui Gîrbu, marea majoritate a veteranilor trăiesc în localități rurale, au în folosință câte 30 - 90 de ari de pământ cu destinație agricolă, care nu le aduc niciun venit suplimentar.

„Deja avem cazuri când veteranii de război, din cauză că nu au statut de persoană asigurată, sunt refuzați la programarea la medicul de familie, stau pe lista de așteptare pentru a fi internați la spitale, iar unii dintre ei au necesitatea de intervenții chirurgicale urgente și costisitoare. Fără polița de asigurare, veteranii de război pur și simplu vor muri”, a conchis fostul combatant.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Acțiunea autorităților centrale față de veteranii de război atrage după sine și alte consecințe, spune președintele Uniunii Naționale a Veteranilor Războiului pentru Independență, Radu Prisac. Printre acestea se numără imposibilitatea de a efectua tratamentele necesare în cadrul Centrului Republican Experimental Protezare, Ortopedie și Reabilitare (CREPOR).

„Tratamentul veteranilor de război în cadrul Centrului de reabilitare, cum îl numim noi, se efectua pe baza banilor din bugetul de stat. Anul trecut, această finanțare a fost redusă la minim. Din acest motiv, conducerea Centrului a decis să contracteze cazuri de tratament de la Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM), pe polița de asigurare. Pentru anul 2024 știu că au fost contractate 800 de cazuri”, explică Radu Prisac.

Potrivit estimărilor veteranilor, peste 600 de cetățeni ai R. Moldova au decedat în diferite războaie (inclusiv războiul din Afganistan și Războiul pentru apărarea integrității și independenței R. Moldova) și aproximativ 300 de persoane au rămas fără întreținător. În prezent, au mai rămas în viață circa 130 de văduve. Deși alocațiile sociale pentru veteranii de război au fost majorate din 1 ianuarie 2024 cu 250 de lei, văduvele de război nu s-au regăsit printre beneficiari.

În acest context, reprezentanții asociațiilor veteranilor de război au înaintat trei revendicări către autoritățile centrale:

  • restabilirea în drepturi a veteranilor de război cuvacordar a statutului de persoana asigurată de către Guvern;
  • majorarea alocațiilor lunare pentru văduve, care și-au pierdut întreținătorul în diferite războaie;
  • prezentarea unui raport privind starea sănătății și cauzele creșterii mortalității în rândul veteranilor de război.

Dacă revendicările nu vor fi îndeplinite până pe 2 martie curent, veteranii promit să organizeze din nou proteste.

VIDEO/ Zeci de veterani de război au protestat în fața Parlamentului: „Cât se poate să stăm cu mâna întinsă”
Zeci de membri ai mai multor organizații de veterani de război au protestat în fața clădirii Parlamentului. Foștii combatanți au cerut majorarea plăților sociale lunare, fiind nemulțumiți de faptul că proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2024 nu prevede acest lucru. „Suntem cei care am pus…
Indemnizații mai mari pentru veteranii de război. Grosu: „Am reușit să identificăm resurse”
Din 2024, indemnizația pentru veteranii de război ar urma să fie majorată. În cadrul unei întrevederi cu foștii combatanți, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a anunțat că au fost identificate resursele necesare. „Am reușit să identificăm resurse astfel ca indemnizația pentru veterani să fie m…
Alocațiile pentru veterani și familiile acestora vor fi majorate cu 250 de lei
Veteranii de război care au participat la acțiunile de luptă pentru apărarea integrității teritoriale și independenței R. Moldova, persoanele care au luptat în Afganistan, participanții la cel de-al Doilea Război Mondial, precum și persoanele au rămas cu dizabilități în urma acestor conflicte, vor p…