Vaccinarea salvează! Autoritățile vor lansa o campanie de informare la nivel național

Săptămâna imunizării în R. Moldova se va desfășura în perioada 27 aprilie - 3 mai. Cu această ocazie, Ministerul Sănătății urmează să desfășoare activități care să evidențieze rolul crucial al vaccinării pentru sănătatea copiilor, adulților și a întregii comunități, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Vaccinurile salvează milioane de vieți în fiecare an și ne protejează împotriva unor boli grave care odinioară făceau ravagii. De la primele luni de viață și până la vârsta adultă, imunizarea este un pilon esențial al prevenției.
„Imunizarea de rutină salvează peste 4 milioane de vieți în fiecare an în toată lumea. În R. Moldova, 42 de mii de cazuri de boli transmisibile sunt prevenite datorită vaccinării. Printre acestea se numără boli extrem de grave care pot fi prevenite prin vaccinare, ca: tuberculoza, hepatita B, tetanos, difterie, rujeolă, poliomielită, oreion, rubeolă, tuse convulsive”, a precizat Daniel Vodă.
În acest an, autoritățile își propun să evidențieze necesitatea de a obține o acoperire de vaccinare ridicată și echitabilă în fiecare comunitate pentru a preveni focarele diferitor boli acum și în viitor.
Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) precizează că în ultimii 50 de ani vaccinurile au salvat sute de milioane de persoane de boli ce pun viața în pericol, cum ar fi meningita, tetanosul, rujeola și poliomielita virală etc. Unele maladii, cum ar fi variola și poliomielita au fost aproape eradicate.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
În Europa, săptămâna imunizării este marcată în perioada 24-30 aprilie, genericul fiind „Imunizarea pentru toți este posibilă”. Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, în ultimii ani în regiunea europeană au crescut din nou cazurile de rujeolă, deoarece ratele de vaccinare nu au revenit încă la nivelul de dinaintea pandemiei de COVID-19, ceea ce crește riscul apariției unor focare.
În R. Moldova, procesul de imunizare contra maladiilor care pot fi prevenite prin vaccinare se realizează în cadrul Programul național de imunizări pentru anii 2023-2027, finanțat din bugetul public național și din alte surse conform legislației.
Din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală sunt procurate vaccinurile antigripal, împotriva hepatitei virale B la adulți, antirabic și imunoglobulina antirabică, precizează CNAM.
Pentru anul 2025, statul a alocat peste 16 milioane de lei pentru vaccinul antigripal, circa 559 mii de lei pentru vaccinul împotriva hepatitei virale B la adulți și 1,6 milioane pentru vaccinul antirabic și imunoglobulină antirabică. La fel, în acest an, din fondurile AOAM au fost alocate circa 5 milioane de lei pentru procurarea vaccinului contra infecției meningococice.