Unul din zece adulți din întreaga lume suferă de afecțiuni renale. Cetățenii, îndemnați să meargă la control

Unul din zece adulți din întreaga lume suferă de afecțiuni renale. Cetățenii, îndemnați să meargă la control
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

În fiecare an, în cea de-a doua zi de joi a lunii martie, este marcată Ziua Mondială a Rinichiului, un eveniment global dedicat sensibilizării cu privire la importanța sănătății renale. Genericul zilei din acest an este „Rinichii tăi sunt în regulă? Detectează precoce, protejează sănătatea rinichilor”, precizează Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Rinichii au un rol esențial în menținerea sănătății, fiind responsabili de eliminarea toxinelor și reglarea echilibrului fluidelor din organism. Atunci când apar dereglări în funcționarea rinichilor, corpul este expus riscului de a dezvolta insuficiență renală sau boală renală cronică, condiții care pot pune viața în pericol. Insuficiența renală poate fi prevenită prin diagnosticarea timpurie și tratamente adecvate.

Boala renală cronică (BRC) reprezintă pierderea progresivă a funcției renale pentru o perioadă de timp. Se estimează că aceasta afectează aproximativ 850 de milioane de oameni din întreaga lume. Dacă este lăsată nedetectată și nu este tratată, BRC poate evolua spre insuficiență renală, ducând la complicații severe și mortalitate prematură. Se estimează că, până în 2040, BRC va deveni a cincea cauză principală de deces. În Regiunea Europeană, se estimează că 100 de milioane de adulți trăiesc cu BRC, iar alte 300 de milioane sunt expuse riscului.

Impactul BRC se extinde dincolo de sănătatea fizică. Aproape o treime dintre pacienți se confruntă cu anxietate sau depresie, iar tratamentele, precum dializa și transplanturile de rinichi, sunt invazive și modifică viața.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Deși nu există cauză singulară care să determine BRC, o serie de factori, care pot crește riscul de a dezvolta această boală, inclusiv: hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, boala polichistică renală, infecțiile la nivelul rinichilor, obezitatea, istoric familial de boală de rinichi, consumul de tutun și alcool, etc.

Pe măsură ce boala se agravează, simptomele pot include următoarele: nevoia de a urina mai des, oboseală, slăbiciune, nivel scăzut de energie, pierderea poftei de mâncare, umflarea mâinilor, picioarelor, dificultăți de respirație, tulburări de somn, depresie, etc.

Potrivit Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), în prezent, se estimează că 1 din 10 adulți suferă de afecțiuni renale la nivel global, iar aproape 2 milioane de pacienți sunt dependenți de dializă sau necesită un transplant renal.

Pe parcursul anului 2024, în R. Moldova, 839 de bolnavi cu BRC și 362 cu insuficiență renală cronică au beneficiat de tratament cu hemodializă și alte metode extracorporale, dintre care 233 de persoane au fost spitalizate primar pentru tratament prin dializă.

Recomandări

În contextul Zilei Mondiale a Rinichiului, autoritățile din sănătate îndeamnă cetățenii să adopte un stil de viață sănătos și să efectueze controale periodice pentru menținerea sănătății renale.

Specialiștii recomandă următoarele măsuri pentru protejarea rinichilor: mod de viață activ, alimentație sănătoasă, glicemia ținută sub control, verificarea tensiunii arteriale, asigurarea unui aport suficient de lichide, evitarea fumatului, evitarea pastilelor antiinflamatoare/analgezice fără prescripție medicală.

De asemenea, persoanele care au factori de risc precum diabet, hipertensiune arterială, obezitate sau antecedente familiale de boli renale sunt încurajate să efectueze investigații pentru monitorizarea funcției renale.