„Unica șansă”. Conducerea țării, reacții după ce UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova

„Unica șansă”. Conducerea țării, reacții după ce UE a recomandat începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova
Sursa foto: presedinte.md

Conducerea de vârf a țării - președinta Maia Sandu, premierul Dorin Recean și președintele Parlamentului, Igor Grosu, a venit cu reacții în care a salutat decizia Comisiei Europeană prin care a recomandat Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu R. Moldova.

Maia Sandu a subliniat că „astăzi e o zi importantă pentru viitorul țării noastre” și că „e mult de lucru, iar drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări, însă nu ne sperie munca”. Igor Grosu susține că „această decizie ne determină să fim și mai hotărâți în procesul de transformare a R. Moldova prin reformele pe care le facem”. Tot la acest subiect, premierul Dorin Recean a menționat că această decizie este „o recunoaștere a eforturilor noastre de a armoniza legislația națională la cea europeană, de a consolida instituțiile statului, de a moderniza satele și orașele, de a ne adapta standardele și valorile comunitare”.

Maia Sandu: Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun

Astăzi este o zi importantă pentru viitorul R. Moldova. Comisia Europeană a recomandat țărilor membre ale Uniunii Europene să inițieze negocierile pentru aderarea R. Moldova la UE. Acest pas este o recunoaștere a efortului nostru comun - al instituțiilor statului, care muncesc pentru a transforma țara, precum și al cetățenilor, care aleg pacea, democrația și dezvoltarea”, a declarat Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că raportul Comisiei Europene confirmă că „R. Moldova a făcut în ultimul an reforme serioase care pregătesc țara noastră de a deveni un stat european și necesare pentru a îmbunătăți viața tuturor cetățenilor”.

Decizia finală privind începerea negocierilor cu R. Moldova va fi luată de către statele membre la reuniunea Consiliului European din 14-15 decembrie. Decizia de azi a Comisiei Europene ne încurajează și ne responsabilizează să continuăm lucrurile începute: să facem R. Moldova mai puternică, un stat care asigură pacea acasă și contribuie la securitatea regională și are grijă de bunăstarea cetățenilor săi”, a mai spus președinta.

Maia Sandu a dat asigurări că guvernarea va depune toate eforturile pentru realizarea proiectului de țară: „E mult de lucru. Drumul pe care am ales să mergem este plin de provocări. Nu ne sperie munca, iar obiectivul nostru este ca R. Moldova să fie gata să adere la UE până în 2030. R. Moldova în familia europeană este unica noastră șansă de a garanta un viitor al păcii, libertății și prosperității pentru întreaga țară”.

Igor Grosu: Avem în față un drum clar, știm unde mergem. Vom reuși

Această decizie ne determină să fim și mai hotărâți în procesul de transformare a R. Moldova prin reformele pe care le facem. Aceste reforme sunt în primul rând pentru cetățenii noștri, care merită să trăiască într-o țară sigură și liberă.Uniunea Europeană nu este doar un viitor mai bun pentru copiii noștri, Uniunea Europeană înseamnă un prezent mai bun pentru moldoveni, înseamnă o economie puternică, sate și orașe dezvoltate, siguranță și securitate, prieteni de nădejde.Avem în față un drum clar, știm unde mergem - vrem să construim R. Moldova europeană acasă. Vom reuși prin unitate, alegeri înțelepte și foarte multă muncă”, a transmis președintele Parlamentului.

Dorin Recean: Noi va trebui să continuăm să muncim cu o intensitate și mai mare

În mesajul șefului Guvernului este menționat că decizia Comisiei Europene este o recunoaștere a eforturilor.

Zi importantă pentru R. Moldova (...) Este calea pe care au ales-o cetățenii noștri și rezultatul muncii pe care am depus-o cu toții.

O recunoaștere a eforturilor noastre de a armoniza legislația națională la cea europeană, de a consolida instituțiile statului, de a moderniza satele și orașele, și de a ne adapta standardele și valorile comunitare.

Recomandarea pozitivă a Comisiei vine la un an și jumătate după ce R. Moldova a depus cererea de aderare la UE, timp în care am consolidat aspirațiile noastre europene, reunindu-ne pentru Adunarea „Moldova Europeană”, și am format legături și mai puternice cu familia de state europene, organizând Summit-ul Comunității Politice Europene”,
a comentat premierul.

Primi-ministrul a atras atenția că, anunțul Comisiei însă, nu trebuie privit ca o realizare finală.

Noi va trebui să continuăm să muncim cu o intensitate și mai mare până vom deveni membri deplini ai Uniunii Europene. Este și principalul punct de referință pentru discuția șefilor de state și guverne la Consiliul European din decembrie, când va fi luată decizia finală privind deschiderea negocierilor”, a conchis șeful Executivului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Comisia Europeană a decis miercuri, 8 noiembrie, să recomande Consiliului European să înceapă negocierile de aderare la UE cu Ucraina și R. Moldova.

Ce criterii trebuie să îndeplinească R. Moldova și Ucraina

Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

R. Moldova trebuie să îndeplinească nouă recomandări formulate anul trecut de Comisia Europeană. Domeniile vizate sunt justiţia, combaterea corupţiei şi crimei organizate, dezoligarhizarea, reforma administraţiei publice şi a serviciilor publice, managementul finanţelor publice, consolidarea rolului societăţii civile în procesele decizionale şi protejarea drepturilor omului.

Deocamdată, conform ultimului raport al Comisiei Europene, R. Moldova a îndeplinit trei din cele nouă condiționalități ale Comisiei Europene.

Totodată, Comisia va evalua Ucraina în şapte domenii de reformă în raportul care va sta la baza deciziei-cheie a liderilor europeni din decembrie.

Procedura de aderare a R. Moldova la UE este complexă și lungă. Majoritatea experților estimează că țara noastră ar putea intra în UE, în cel mai bun caz, după 2030.