Un nou suflu pentru „Moara Roșie”: Au demarat lucrările de cercetare arheologică preventivă

Astăzi au demarat lucrările de cercetare arheologică preventivă la monumentul „Moara Roșie” - una dintre primele mori cu abur din capitală, care de mai mulți ani stă în paragină. Cu un anunț în acest sens a venit Primăria Chișinău.
Potrivit municipalității, cercetarea arheologică preventivă are drept scop studierea vestigiilor arheologice care ar putea fi afectate de procesul de restaurare sau reconstrucție parțială sau totală a monumentului.
„Această etapă face parte din planul de acțiuni al proiectului Interreg „NONA”, gestionat de Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare, și se desfășoară în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” și Agenția Națională Arheologică. Cercetările sunt realizate în baza autorizației nr. 7/2025”, menționează responsabilii de la Primărie.
Acțiunea face parte din proiectul Interreg NONA, finanțat de UE prin intermediul Programului Interreg Danube Region. Anterior, în cadrul proiectului au fost efectuate lucrări de ridicare topografică și de fotogrametrie, care presupun realizarea unor imagini detaliate ale monumentului și crearea unui model 3D al acestuia.

Potrivit informațiilor disponibile pe blogul savechisinau.wordpress.com, „Moara Roșie” datează de la mijlocul secolului XIX, fiind ridicată acum mai bine de 170 de ani, în îndepărtatul 1850.
În perioada a câtorva zeci de ani, aceasta a devenit una din cele mai importante clădiri din Chișinău. Dat fiind faptul că era învăluită mereu în „praf” de făină, localnicii au botezat-o „Moara Albă”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
În 1901, conform ghidului Iurie Dodiță, a avut loc un mare incendiu. Tot ce era din lemn a ars, iar proprietarul morii - un evreu pe nume Avram Levenzon, a hotărât să o reconstruiască, adăugând un etaj și o mansardă, ambele din cărămidă roșie, de unde provine și denumirea „Moara Roșie”.
„Moara Roșie” a activat până în 1950, după care a fost folosită în calitate de depozit. Ulterior, odată cu trecerea anilor, aceasta a ajuns într-o stare deplorabilă. Mai mult, în ianuarie 2024, TV8 a publicat un reportaj în care se menționa că, pe actele cadastrale - construcția nu există. Pe atunci, figura doar terenul, cu o suprafață de 270 de metri pătrați, care aparținea municipalității.