Un nou fals, distribuit în mediul online. R. Moldova nu a primit răspuns de la UE privind susținerea fermierilor
În spațiul online a apărut o scrisoare, care ar fi un răspuns al Comisiei Europene pentru R. Moldova, în care instituția ar refuza să ofere sprijin financiar pentru agricultura moldovenească. Autoritățile de la Chișinău susțin că „documentul nu provine de la o instituție oficială a Uniunii Europene”, menționând că toate informațiile sunt oferite exclusiv prin canalele oficiale de comunicare, iar scrisoarea respectivă este „falsă”.
„O scrisoare falsă circulă în spațiul public, pretinzând a fi un răspuns din partea Comisiei Europene referitor la solicitările noastre privind susținerea agriculturii din Republica Moldova. Aceasta scrisoare este un fals! Erorile de format și conținut confirmă că documentul nu provine de la o instituție oficială a Uniunii Europene. Rugăm cetățenii și partenerii noștri din sectorul agricol să trateze cu atenție sursele de informare și să verifice întotdeauna veridicitatea informațiilor”, se arată în mesajul distribuit pe rețelele sociale ale autorităților.
Totodată, instituțiile de la Chișinău spun că toate informațiile oficiale sunt oferite exclusiv prin canalele oficiale de comunicare și în colaborare cu instituțiile europene.
Amintim că ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a semnat, pe 24 septembrie, scrisorile oficiale adresate miniștrilor agriculturii din UE, SUA, Canada, Japonia și Norvegia, solicitând sprijin pentru instituirea unui Fond de Dezvoltare și Solidaritate pentru agricultura moldovenească.
Fondul de Dezvoltare și Solidaritate are ca scop sprijinirea financiară a fermierilor, modernizarea infrastructurii agricole, promovarea inovațiilor tehnologice și creșterea rezilienței la condițiile climatice extreme, care afectează productivitatea și stabilitatea agriculturii din țară.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Agricultorii moldoveni au protestat câteva zile în raioanele țării, iar pe 19 septembrie, au venit la Președinție pentru a cere modificarea legii privind măsurile de sprijin pentru agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an.
Agricultorii susțin că măsurile nu sunt suficiente și cer ca legea să fie întoarsă urgent în Parlament, pentru a fi operate modificări, astfel încât toți fermierii să beneficieze de ajutor, nu doar anumite categorii.
Președinta Maia Sandu i-a invitat pe fermieri să vine miercuri, 25 septembrie, la o discuție la Președinție. Discuția a durat aproape două ore, iar l-a final s-a ajuns la concluzia că reprezentanții Președinției, Parlamentului și Guvernului vor avea discuții pentru a identifica soluții de sprijin a fermierilor.