Un membru al CSM, vizat într-un dosar de corupție din 2018. Reacții
Iulian Muntean, numit recent de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), este cercetat penal într-un dosar pe fapte de corupție din 2018. Muntean susține că dosarul „a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc”, iar comisia Pre-Vetting, care i-a evaluat integritatea înainte de numirea la CSM, susține că „nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale” în care acesta ar fi fost vizat.
Pe 20 septembrie, în presă au apărut informații că Iulian Muntean, desemnat recent de Parlament în funcția de membru al CSM, este cercetat penal într-un dosar pe fapte de corupție. Informația a fiind confirmată pentru NewsMaker și Ziarul de Gardă de Procuratura Anticorupție (PA).
Dosar de corupție din 2018
„Confirmăm informația că Iulian Muntean, actual membru CSM, este vizat în calitate de învinuit, în cauza penală nr. 2018970153, pornită în baza art. 324 Cod penal”, se arată în răspuns PA pentru NM.
Este vorba despre cazul din 2018, când mai mulți angajați ai Academiei de Studii Economice (ASEM) printre care și Muntean, au fost reținuți pentru 72 de ore, după ce în iunie ofițerii Centrulu Național Anticorupție (CNA) și procurorii anticorupție au descins la ASEM cu mai multe percheziții, scrie ZdG.
Atunci, fiind lector la Academia de Studii Economice, de comun cu alte persoane, Iulian Muntean ar fi evaluat studenți cu note mari la mai multe discipline și ar fi primit în schimb mijloace financiare, mai scrie ZdG cu referire la Procuratura Anticorupție.
Reacția lui Iulian Muntean
În seara zilei de 20 septembrie, proaspătul membru al CSM, Iulian Muntean, a venit cu o reacție pe rețelele de socializare, declarând că dosarul „a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri”.
„Acest așa-numit dosar a fost fabricat la comanda regimului Plahotniuc, ca fiind o metodă de intimidare a persoanelor înainte de alegeri. (...) În vara anului 2018, am fost supus unei perchiziții, în urma căreia nimic ilegal nu a fost depistat. (...) Azi, suntem în luna septembrie 2023, au trecut mai mult de 5 ani. Pe parcursul acestor 5 ani, niciodată nu am fost chemat să fac careva declarații, să mi se ceară vreo explicație. (...) Acest dosar nu este în nicio bază de date, nicio bază de date gestionată de organele statului. Or, cu siguranță că Comisia de pre-vetting a interpelat CNA, PA, SIS, MAI despre existența unor dosare penale în privința mea. Deci, dosarul, pur și simplu, nu există”, a scris Muntean pe Facebook.
Membrul CSM crede că informațiile despre acest dosar ar fi apărut în spațiul public cu scopul de a-l „intimida”.
„Având în vedere toate aceste circumstanțe, nu pot să constat decât că scopul apariției acestei informații este de a mă intimida. Dar, așa cum am refuzat implicarea în campania electorală din 2019 de partea partidului democrat și, ulterior, „întâmplător”, din partea procuraturii plahotniuciste m-am ales cu percheziție acasă, declar că nu mă voi lăsa intimidat și îmi voi duce mai departe mandatul de membru CSM, punând în prim plan legea și interesul public”, a mai scris Muntean.
Comisia Pre-Vetting declară că „nu a fost informată despre investigații în care ar fi fost vizat Iulian Muntean”
Pe 21 septembrie, Comisia Pre-Vetting a venit cu precizări în cazul lui Iulian Muntean, care recent a fost desemnat de Parlament în funcția de membru al CSM, menționând că „pe parcursul procesului de evaluare nu a fost informată despre investigații sau proceduri penale în care ar fi fost vizat Muntean”.
„Pentru a evalua integritatea financiară și etică a candidaților, Comisia, prin lege, colectează date din numeroase surse publice și private, inclusiv spre exemplu de la Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. În niciuna din informațiile furnizate Comisiei nu s-a făcut referire la investigațiile penale privind candidatul sau la calitatea procesual-penală de învinuit a acestuia”, a declarat Comisia Pre-Vetting.
Potrivit Comisiei, „faptul că Iulian Muntean figura pe lista candidaților pentru CSM era cunoscut public”.
„Nimic nu împiedica Procuratura Anticorupție sau alte instituții publice și persoane fizice să informeze Comisia în timpul procesului de evaluare cu privire la procedurile în curs în care ar fi fost implicat candidatul. Până la data de 21 septembrie 2023, Procuratura Anticorupție nu a furnizat nicio informație în acest sens”, a menționat Comisia.
Prin urmare, Comisia Pre-Vetting a anunțat că „va sesiza autoritățile responsabile în legătură cu aparenta omisiune” și că a primit deja de la Centrul Național Anticorupție o informație cu privire la acest subiect.
Reacția CNA
Reprezentanții Centrului Național Anticorupție (CNA) au anunțat că pe 19 septembrie „au confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM, Iulian Muntean, pe cauza penală”. Informația ar fi devenit cunoscută, potrivit CNA, după efectuarea unor „verificari suplimentare” a candidaților non-judecători la funcția de membri în CSM.
„În rezultatul verificării suplimentare a candidaților non-judecători la funcția de membri în Consiliul Superior al Magistraturii, Centrul Național Anticorupție a informat imediat Comisia Pre-vetting acele date suplimentare care au devenit cunoscute în data de 19.09.2023. În acest context, CNA a confirmat Comisiei Pre-Vetting calitatea de învinuit al membrului CSM ,Iulian Muntean, pe cauza penală, inclusiv și faptul că aceste date nu au fost posibil de identificat anterior din motivul lipsei punerii la evidență a acestei ordonanțe în Registrul de Informații Criminalistice și Criminologice al Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI”, a anunțat CNA.
Iulian Muntean, membru al CSM
Iulian Muntean a fost numit, pe 7 septembrie 2023, de Parlament în funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de șase ani. Candidatura lui Muntean a fost susținută cu voturile a 62 de deputați.
Iulian Muntean este avocat și, anterior, a fost lector universitar la mai multe instituții de învățământ superior din R. Moldova – Universitatea de Stat din Moldova, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea Tehnică a Moldovei etc.
Potrivit legislației, Consiliul Superior al Magistraturii este constituit din 12 membri. Șase dintre ei, care nu fac parte din rândul judecătorilor, sunt numiți de Parlament, cu votul a trei cincimi dintre deputații aleși.