Un grup de scriitori, percheziționați de așa-numiții grăniceri transnistreni

Un grup de scriitori, percheziționați de așa-numiții grăniceri transnistreni
Sursa foto: Radio Chișinău

Patru scriitori moldoveni care se îndreptau, luni, spre Liceul „Alexandru cel Bun” din Tighina, pentru a participa la un atelier de scris, au fost percheziționați și deposedați de actele de identitate, mai bine de o oră, de așa-numiții grăniceri transnistreni. Este vorba de scriitorul și editorialistul Dumitru Crudu, dar și scriitorii Emil Galaicu-Păun, Maria Ivanov și Elvira Moroșan. Aceștia au calificat incidentul drept unul „umilitor”. Între timp, Biroul politici de reitegrare a reacționat, precizând că evenimentul de astăzi demonstrează că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de „fațadă”.

Incidentul a avut loc astăzi la intrarea în Tighina. Grupul de scriitori care urmau să participe la un atelier de scris, au fost opriți de către așa-numiții grăniceri transnistreni. Aceștia au fost deposedați de actele de identitate și nu le-a fost permis accesul în regiune.

Scriitoarea și jurnalista Maria Ivanov a calificat acțiunile așa-numiților grăniceri transnistreni, într-o discuție cu jurnaliștii de la Teleradio-Moldova, drept „umilitoare”.

„Noi suntem pregătiți cu libertatea, să purtăm revista peste tot cu noi, să vorbim liber și deschis despre ceea ce credem. Sigur că suntem contrariați. Pentru noi este șocant și umilitor chiar”, a declarat aceasta.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Biroul politici de reintegrare a comentat incidentul de astăzi din regiunea transnistreană, în care cei patru scriitori - Dumitru Crudu, Maria Ivanov, Emilian Galaicu-Păun și Elvira Moroșan - au fost ținuți timp de o oră la așa-zisa vamă de la Tighina.

„S-a intervenit prin canalele de comunicare cu Tiraspolul pentru a soluționa problema. Grupului de scriitori de la Chișinău le-au fost înapoiate actele, dar nu li s-a permis accesul în regiune”, au declarat pentru Ziar.md, reprezentanții Biroului politici de reintegrare.

De asemenea, Biroul politici de reintegrare menționează că incidentul de azi demonstrează „cu prisosință faptul, că retorica pacifistă a Tiraspolului este una de fațadă”.

„Nu există nicio deschidere nu doar pentru comunicare la nivel politic cu malul drept, dar că sunt puse stavile pentru cooperarea și în domenii precum cultura și educația. Biroul va comunica detaliile acestui incident OSCE și celorlalți mediatori internaționali și va pune în discuție subiectul și pe agenda următoarei reuniuni în format 1+1”, ne-au mai spus reprezentanții Biroului politici de reintegrare.