Un copil s-ar fi infectat cu salmonella și alți viruși, după ce s-a jucat în havuzul din „Valea Trandafirilor”

Un copil s-ar fi infectat cu salmonella și alți viruși, după ce s-a jucat în havuzul din „Valea Trandafirilor”
Imagine simbol. Sursa foto: Primăria municipiului Chișinău

Un copil de doi ani a ajuns la spital infectat cu salmonella și alți viruși periculoși, informează TVR Moldova. Mama copilului a spus că s-a adresat la medic după ce, în urmă cu câteva zile, micuțul s-a jucat în fântâna arteziană de la intrarea în Parcul „Valea Trandafirilor” din capitală.

„Luni am văzut că se simte mult mai rău și deja peste câteva zile după analize mi s-a spus că e salmonella, rotavirus şi vibrion holeric. Presupunem că e de la havuz. Acolo este zona iazului și 100% că acolo sunt toate bacteriile de pe fața pământului. Mă gândeam că totuși e îngrijit. I-am șters mânuțele, i le-am stropit, dar oricum nu a ajutat”, a precizat Mariana Golovca, mama copilului.

Potrivit specialiștilor, în perioada caldă, numărul pacienților cu boli diareice crește cu până la 20%. Un medic infecționist din Chișinău a declarat pentru TVR Moldova că, în prezent, în secția instituției medicale sunt internați 33 de copii cu boală diareică acută.

„Așa cum este caracteristic pentru sezonul cald, numărul cazurilor este în creștere. Săptămâna trecută au fost mai puțini (copii n. red.) doar din cauză că a plouat. În apă se joacă mai mulți copii. Este suficient ca unul să fie purtător sau bolnav de un enterovirus ca să-i molipsească pe cei din jur”, a declarat Tatiana Mironov.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Deși municipalitatea pune la îndoială că apa din havuzurile și fântânile arteziene ar fi un focar de infecție, specialiștii din cadrul Centrului de Sănătate Publică au prelevat probe.

„Acolo s-a discutat despre un întreg almagan de boli, inclusiv despre salmonella și holeră – care se transmite prin apă murdară. Repet, apa din havuzuri nu este apă din bazine acvatice, ea vine din sistemul centralizat de alimentare cu apă şi este aceeași apă care curge la robinet”, a menționat șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan.

Ancheta epidemiologică urma să fie gata miercuri, 19 iunie, însă rezultate încă nu au fost publicate.

Amintim că, acum câteva zile, municipalitatea a lansat un apel, în care îndemna părinții și supravghetorii copiilor să nu le permită să se scalde în havuzuri, întrucât apa este rece, ceea ce poate cauza anumite afecțiuni.

Chișinăuienii, îndemnați să nu se scalde în havuzuri
Autoritățile municipale atenționează părinții și supravghetorii că scăldatul în havuzuri poate prezenta pericol pentru sănătate.