Un copil din capitală a fost diagnosticat cu rujeolă. Familia revenise recent de la munte din Ucraina

Un copil din capitală a fost diagnosticat cu rujeolă. Familia revenise recent de la munte din Ucraina
Imagine cu caracter ilustrativ

Săptămâna trecută, în capitală a fost înregistrat un focar de rujeolă. Un caz deja a fost confirmat la un copil, iar tatăl acestuia prezintă și el simptome. Potrivit autorităților municipale, familia este nevaccinată și a revenit recent de la munte din Ucraina.

„După mai multe ture de odihnă a cetățenilor noștri într-o regiune vestită din Ucraina, în munți, acum deja avem semnalate la întoarcere cazuri de rujeolă în cadrul familiilor nevaccinate. Săptămâna trecută a fost raportat un astfel de focar familial, în care copilul deja este confirmat cu rujeolă, iar tatăl are simptome și cel mai probabil tot va fi confirmat cu rujeola. Așteptăm rezultatele finale”, a precizat șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan, în cadrul ședinței Primăriei din 17 februarie.

De menționat că acesta este primul caz de rujeolă despre care autoritățile au anunțat public de la începutul anului 2025. Pe parcursul anului 2024, în țara noastră au fost înregistrate 210 cazuri de rujeolă, în timp ce în 2023 au fost raportate doar trei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Amintim că rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate, care se transmite pe cale aeriană de la persoana bolnavă. Aceasta se manifestă prin febră înaltă, ochi inflamați, frică de lumină, lăcrimare, eliminări din nas, tuse uscată, iar în a treia sau a patra zi de boală - se asociază cu pete roșii la nivelul pieii, care apar, inițial, în regiunea feței și a gâtului, iar apoi se extind pe tot corpul.

Părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, întrucât vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei. Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.

Copiii nevaccinați riscă să dezvolte complicații, printre cele mai frecvente fiind laringita, pneumonia și meningita.