Un copil diagnosticat cu formă gravă de meningită a decedat la un spital din capitală

Un copil în vârstă de șase ani, diagnosticat cu formă gravă de meningită, a decedat la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco” din capitală. Șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială, Vladimir Bolocan, a confirmat informația pentru Teleradio-Moldova.
„Copilul a decedat de meningită, formă fulminantă, foarte gravă, care nu are sorți de izbândă. Copilul a fost adus la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco””, a precizat Vladimir Bolocan.
Contactați de NewsMaker, reprezentanții instituției spitalicești au declarat că băiatul a fost internat duminică, 2 martie, la ora 14:07. La distanță de o oră și 38 de minute, la 15:45, copilul a fost declarat decedat.
Potrivit sursei citate, familia băiatului a comunicat că primele simptome au apărut în seara zilei de sâmbătă, 1 martie, debutând cu febră înaltă: până la 39,5°C. Copilului i-a fost administrat tratament simptomatic împotriva acesteia la domiciliu, însă a doua zi febra a recidivat.
Duminică, 2 martie, în jurul orei 12:30, au fost observate erupții hemoragice pe membrele superioare, care s-au extins rapid pe întregul corp. Starea copilului s-a deteriorat brusc, manifestând letargie și somnolență accentuată, motiv pentru care, la ora 13:30, familia a solicitat intervenția serviciului de urgență.
Micuțul a fost transportat de urgență la Spitalul Clinic Municipal de Copii „Valentin Ignatenco”, fiind adus direct în zona roșie, notează NewsMaker. Starea copilului era extrem de gravă, cu afectare severă a funcțiilor vitale, inclusiv tulburări circulatorii, hipotensiune, cianoză și alterarea stării de conștiență.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„La momentul internării, echipa medicală a inițiat imediat măsuri complexe de resuscitare și tratament intensiv, suspectând o infecție meningococică fulminantă. A fost solicitat consultul urgent al unui medic infecționist-reanimatolog pentru stabilirea tacticii terapeutice. Diagnosticul stabilit a fost infecție meningococcică, meningococcemie fulminantă, complicată cu sindrom Waterhouse-Friderichsen, șoc toxico-septic rezistent la tratament și insuficiențe multiple de organ. În ciuda eforturilor susținute ale echipei medicale, care a aplicat toate procedurile de terapie intensivă disponibile, evoluția bolii a fost rapid progresivă și refractară la tratament”, au comunicat responsabilii din cadrul spitalului pentru NewsMaker.
Potrivit datelor furnizate la începutul lunii martie de Ministerul Sănătății, în perioada ianuarie-februarie curent, în R. Moldova, s-au înregistrat cinci cazuri de infecție meningococică la copii cu vârstele cuprinse între un an și nouă ani. În municipiul Chișinău au fost raportate două cazuri, iar la Bălți, Ialoveni și Criuleni - câte un caz.
În comparație, în ultimii zece ani, în țara noastră au fost raportate peste 220 de cazuri de infecție meningococică, dintre care circa 60% – la copii cu vârsta cuprinsă între 0-2 ani. În aceeași perioadă, rata de fatalitate a fost de 23%, ceea ce înseamnă peste 50 de decese.
În contextul creșterii cazurilor de meningită la copii, inclusiv a celor severe, Ministerul Sănătății al R. Moldova a anunțat despre inițierea procedurilor de achiziționare a unui lot de vaccin contra infecției meningococice. Acesta va fi administrat la solicitarea părinților, începând cu vârsta de două luni. Autoritățile din sănătate vor aloca în acest sens peste 4,9 milioane de lei.


