Candidații „Șansă” au fost excluși din alegeri. Recean: „Este scoasă o grupare organizată, nu un partid politic”

Candidații „Șansă” au fost excluși din alegeri. Recean: „Este scoasă o grupare organizată, nu un partid politic”
Captură de ecran. Sursa foto: rlive.md

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a decis anularea înregistrării candidaților partidului „Șansă” la alegerile locale generale din această duminică. Anunțul a fost făcut cu puțin timp în urmă de premierul Dorin Recean, în urma ședinței CSE.

„În baza faptului că au fost identificate activități de influențare a proceselor electorale pe teritoriul țării, în scopul promovării statului străin Federația Rusă, prin intermediul unui grup criminal organizat, condus de cetățeanul Ilan Șor, prin partidul politic „Șansă” [...] se anulează înregistrarea concurenților electorali desemnați de către partidul politic „Șansă” în cadrul alegerilor locale generale din 5 noiembrie 2023”, a declarat Recean.

Potrivit premierului, în joc a fost pusă securitatea națională a R. Moldova, iar implicarea unui actor străin inamic în procesul electoral al țării noastre nu va fi admisă.

„Dacă cineva a crezut și încă mai crede că doar vom observa și vom fugi după toți purtătorii de sacoșe, să știți că greșesc amarnic. Cât de tare nu ne-am dori să evităm un răspuns dur, dar just, nu avem voie să procedăm prin ignorare, pentru că Constituția și legea ne obligă să acționăm. Vreau să fie foarte clar: protejăm R. Moldova de o rețea organizată de criminali. Din alegeri este scoasă o grupare organizată, nu un partid politic. [...] Miza adevărată este suveranitatea statului R. Moldova”, a conchis prim-ministrul Recean.

Vineri, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS), Alexandru Musteața, a prezentat un raport privind „deconspirarea unei rețele masive de influențare a alegerilor” de către reprezentanții „grupului criminal Șor”, aflat în spatele Partidului Șansă, care ar fi cheltuit circa un miliard de lei, din Federația Rusă, pentru a corupe alegătorii din R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Anterior, pe 30 octombrie, Comisia Electorală Centrală (CEC) a solicitat consiliilor electorale de circumscripție să emită hotărâri privind anularea înregistrărilor mai multor candidați din partea partidului „Șansă” la alegerile locale generale din 5 noiembrie. Decizia a fost aprobată în urma sesizării Serviciului de Informații şi Securitate (SIS).

Potrivit Ziarului Național, într-o sesizare expediată pe 27 octombrie, SIS a prezentat Comisiei Electorale Centrale mai multe dovezi privind finanțarea ilegală a candidaților Alexei Lungu și Victoria Șapa de către „grupul criminal Șor”

„Candidații Victoria Șapa și Alexei Lungu au intenția de a influența procesele electorale apelând la pârghii de corupere și finanțare ilegală dirijată de grupul criminal „Șor”, prin intermediul așa-numitor „proiecte de infrastructură” și „proiecte sociale” (cazul Orhei și UTA Găgăuzia) finanțate din exterior de către cetățeanul Federației Ruse și Israelului, Igal Shved, de pe conturile băncii comerciale „Euroasian Bank” din Kazahstan. Banii au provenință din Federația Rusă și sunt transferați de către Victor Guțuleac, persoana de încredere a lui Ilan Șor”, menționează în cadrul scrisorii directorul SIS, Alexandru Musteață.

Scrisoare SIS by Vitalie Hadei

Vicepreședintele CEC, Pavel Postica, anunțase ulterior că urmează să fie examinate mai multe sesizări de acest fel.

Amintim că, joi, 26 octombrie, în mai multe locații din țară, la domiciliile membrilor Partidului Șansă și la sediile formațiunii politice, au fost efectuate peste 60 de percheziții.

Ulterior, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu, a anunțat că sunt investigate zeci de persoane, iar unele dintre ele conlucrează cu instituțiile statului, fiind vorba despre tranzacții de milioane de lei, banii venind din Federația Rusă. Președintele partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a negat acuzațiile.