Ultima dorință a lui Ion Druță: „Corpul meu să fie înmormântat lângă Lumânarea Recunoștinței”

Ultima dorință a lui Ion Druță: „Corpul meu să fie înmormântat lângă Lumânarea Recunoștinței”
Colaj ziar.md

Ultima dorință a regretatului Ion Druță a fost să fie înmormântat în liniște și modestie, la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței. În cazul în care corpul neînsuflețit al marelui prozator basarabean nu va putea fi repatriat în R. Moldova, Druță i-a cerut nepoatei sale să-i incinereze corpul și să-i ducă cenușa la patrie, înmormântând-o lângă monumentul căruia i-a dedicat 16 ani din viață.

Absolut senil, Ion Druță și-a exprimat ultimele dorințe în testamentul pe care l-a întocmit la data de 30 august curent și în care și-a cerut iertare pentru faptul că a scris documentul la calculator, întrucât vârsta și boala l-au lipsit de posibilitatea de a scrie de mână.

„Corpul meu trebuie să fie întors la mica mea patrie și să fie înmormântat la Soroca, lângă Lumânarea Recunoștinței, monument căruia i-am dedicat șaisprezece ani din viața mea. Vă rog să fiu înmormântat în liniște și modestie, fără discursuri lungi și vizite la tot felul de locuri care l-ar fi onorat pe cel decedat, cu excepția, poate, a Teatrului Național, unde, într-adevăr, încă se mai aud replicile eroilor mei.

În cazul în care corpul meu nu va putea fi repatriat, îi încredințez nepoatei mea, Druță Anna Iurievna, să-mi incinereze corpul, să ducă cenușa în Moldova și să o înmormânteze lângă Lumânarea Recunoștinței.

Moștenitoarea bunurilor mele, precum și a dreptului de autor asupra creației mele ... este Anna Iurievna Druta, conform testamentului întocmit la Chișinău, în limba română, 11-X-2017”, se precizează în testamentul scriitorului, publicat de fondatorul și directorul editurii Cartier, Gheorghe Erizanu.

Anterior, autoritățile de la Chișinău au anunțat că sunt gata să acorde tot suportul necesar, în cazul în care familia scriitorului va decide să-l înhumeze acasă, în R. Moldova.

„Sincere condoleanțe rudelor, celor apropiați, cititorilor și tuturor celor marcați de opera sa nemuritoare... Suntem în contact permanent cu rudele îndoliate. În cazul în care familia va decide ca Ion Druță să fie înhumat acasă, în R. Moldova, ne-am oferit să acordăm tot suportul”, a precizat ministrul Culturii, Sergiu Prodan.

Ion Druță s-a stins din viață la vârsta de 95 de ani, joi, 28 septembrie, la Moscova. Potrivit ministrului Culturii, anunțul trist a fost făcut de nepoata sriitorului, Ana, care i-a fost alături în ultimile clipe.

Ion Druță s-a născut în 1928 în satul Horodiște, județul Soroca, în prezent raionul Dondușeni. Prozatorul a debutat editorial cu volumul „La noi în sat” (1953), urmat de „Poveste de dragoste” (1954). În 1969 s-a stabilit la Moscova, unde a scris în limbile română și rusă.

Operele sale, adunate în patru volume, fac parte din „fondul de aur” al literaturii naționale contemporane, Ion Druță fiind inclus în lista celor zece scriitori din lume pentru anul 1990.

Pe parcursul vieții, Ion Druță a fost decorat cu mai multe ordine și medalii, printre care se numără Ordinul Drapelul Roşu de Muncă (1960), Ordinul Lenin (1988), Ordinul Republicii (1993) și Scriitor al Poporului. Pe 11 septembrie 2009, președintele Vladimir Voronin l-a decorat pe Ion Druță, care a devenit primul cavaler al Ordinului „Bogdan Întemeietorul”.