UE pregătește schimbări importante în privința permiselor de conducere. Ce trebuie să știe șoferii

Parlamentul european și statele membre ale Uniunii Europene (UE) au ajuns la un acord care prevede modificări în ceea ce privește permisele de conducere. Conform unui comunicat al Parlamentului European, acordul, care vine să îmbunătățească siguranța rutieră, introduce permisul de conducere digital în întreaga UE până la finele anului 2030, cerințe noi în pregătirea viitorilor șoferi și prevede reguli mai dure privind consumul de alcool.
Conform comunicatului, permisul de conducere auto digital va putea fi accesat direct pe smartphone, printr-un portofel digital valabil în toate statele blocului comunitar. Țările UE vor avea la dispoziție cinci ani ani și șase luni pentru a implementa această măsură. Cu toate acestea, europarlamentarii dau asigurări că șoferii vor continua să aibă dreptul de a solicita un permis de conducere fizic.
„Pentru a obține permisul, cursanții vor trebui să învețe despre utilizarea sigură a telefonului în trafic, riscurile unghiului mort, sistemele de asistență la condus, deschiderea ușilor în siguranță, dar și condusul pe timp de iarnă sau pe carosabil alunecos”, se precizează în comunicat.
Acordul vizează și sancțiuni mai dure pentru conducerea sub influența alcoolului și conducerea în timp ce nu folosesc centurile de siguranță sau sistemele de siguranță pentru copii. Deputații au asigurat în text o încurajare pentru țările UE să urmărească o politică de toleranță zero cu privire la alcool și droguri.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
De asemenea, acordul mai stabilește că „vârsta minimă pentru obținerea permisului de camion scade de la 21 la 18 ani, iar pentru autobuze de la 24 la 21 de ani, cu condiția obținerii unui certificat de competență profesională. Statele pot permite conducerea camioanelor de către tineri de 17 ani, în prezența unui șofer experimentat”.
Această modificare va combate lipsa șoferilor profesioniști, susțin autoritățile.
Tododată, permisele pentru mașini și motociclete vor avea o valabilitate de 15 ani, iar cele pentru camioane și autobuze – de 5 ani. În acord se precizează că statele UE pot scurta valabilitatea pentru șoferii peste 65 de ani. Înainte de obținerea primului permis, este prevăzut un control medical, însă țările membre pot opta și pentru autoevaluări sau alte măsuri alternative la reînnoire.
Acordul trebuie să fie adoptat de Parlamentul European și de Consiliul UE, o simplă formalitate după ce s-a ajuns la un compromis.
Agerpres.ro scrie că în 2024, 19.800 de persoane și-au pierdut viața în accidente rutiere în Uniunea Europeană, ceea ce reprezintă o scădere ușoară de 3 puncte procentuale comparativ cu anul precedent.
Cele mai sigure șosele din Europa sunt în Suedia și Danemarca, cu 20, respectiv 24 de decese la 1 milion de locuitori, în timp ce Bulgaria și România se află în coada clasamentului, cu 74, respectiv 77 de decese la 1 milion de locuitori.