UE îndeamnă Tiraspolul să accepte ajutorul umanitar propus de Chișinău

UE îndeamnă Tiraspolul să accepte ajutorul umanitar propus de Chișinău
Sursa foto: Daniel Mihailescu/Getty Images

Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană ar trebui să accepte ofertele alternative de aprovizionare cu energie propuse de Chișinău, pentru a aborda situația în interesul populației locale. De această părere este purtătoarea de cuvânt a Comisiei pentru afaceri externe, Anitta Hipper, scrie Politico.

Sute de mii de oameni din regiunea transnistreană au rămas fără încălzire și apă caldă, după ce Gazprom a încetat exporturile de gaze către regiune la 1 ianuarie, când a expirat acordul de tranzit al gazelor prin Ucraina.

„Înțelegem că guvernul R. Moldova a oferit deja energie și asistență umanitară Transnistriei, ceea ce nu a fost acceptat până acum. (...) Încurajăm Tiraspolul să coopereze cu Chișinăul pentru a aborda situația în interesul populației locale”, a spus Hipper.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Purtătoarea de cuvânt a UE pentru energie și locuințe, Anna-Kaisa Itkonen, a declarat că Bruxelles-ul a înființat un grup de lucru cu R. Moldova și monitorizează „situația foarte gravă” din regiune: „Continuăm să avem schimburi constante cu autoritățile moldovenești pentru a atenua orice consecințe ale încetării furnizării de gaze rusești către țară”, a adăugat ea.

După ce acordul care permite tranzitul gazului rusesc în Europa prin Ucraina s-a încheiat la 1 ianuarie, guvernul moldovean spune că Moscova a refuzat să exporte gaze naturale spre regiunea transnistreană prin rute alternative disponibile.

Potrivit Politico, profesorul asistent la Școala de Științe Politice din Tiraspol, Anatolii Dirun,  a spus că autoritățile transnistrene aproape sigur trag de timp și speră că Moscova va găsi o soluție: „Cred că s-ar putea întâmpla peste o săptămână, poate două săptămâni, iar în acest fel autoritățile preferă să aștepte câteva săptămâni până când Rusia intervine și rezolvă această problemă”.

Criză energetică în R. Moldova. Situația de pe ambele maluri ale Nistrului
Anul 2025 a început cu o criză energetică majoră în R. Moldova. Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom. Regiunea transnistreană nu mai primeșt…