Ucraina și R. Moldova ar urma să fie cuplate complet la piața de energie electrică a UE până în primăvara lui 2027

Astăzi, la Kiev, Comisia Europeană a anunțat un nou pachet de sprijin pentru Ucraina. Potrivit unui comunicat emis de executivul UE, acesta va permite cuplarea completă a pieței de energie electrică din Ucraina cu UE până în primăvara anului 2027, împreună cu R. Moldova. Totodată, noul ajutor va facilita o mai bună integrare a țării vecine în sectorul gazelor naturale din UE, cu condiția ca Ucraina să accelereze în mod semnificativ reformele necesare.
„Timp de trei ani, Rusia a încercat să lase Ucraina în beznă, atacând neîncetat infrastructura energetică. Acest lucru trebuie să înceteze o dată pentru totdeauna. Prin intermediul pachetului pe care îl oferim astăzi, Europa se va asigura că Ucraina are un sistem energetic rezilient, sigur și competitiv. Mai multă energie din surse regenerabile și integrarea completă a piețelor energetice vor aduce o mai mare securitate energetică atât pentru Ucraina, cât și pentru Uniunea Europeană”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Conform aceluiași comunicat, în cazul în care Ucraina va îndeplini toate condiționalitățile, Comisia va contribui la finanțarea achizițiilor de gaze, în special prin intermediul Mecanismului pentru Ucraina, împreună cu partenerii săi de implementare. Acest lucru va conduce la rezerve ample de gaze naturale pentru a asigura securitatea aprovizionării, atât în beneficiul Ucrainei, cât și al întregii regiuni.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Pachetul va accelera investițiile în energia din surse regenerabile, adăugând o capacitate de producție de până la 1,5 GW. Aceasta reprezintă o creștere cu aproximativ 25% a capacității totale de producere a energiei din surse regenerabile în Ucraina. Sprijinul va fi canalizat din Mecanismul pentru Ucraina.
„Aceste noi măsuri se vor baza pe sprijinul în valoare de peste două miliarde de euro acordat de UE în ultimii trei ani pentru a spori reziliența sistemului energetic al Ucrainei și pentru a garanta accesul cetățenilor la energie. Sprijinul a fost acordat în principal prin intermediul Fondului de sprijin energetic pentru Ucraina, al Mecanismului european de protecție civilă, precum și prin intermediul ajutorului umanitar și al veniturilor provenite din activele rusești înghețate”, se mai stipulează în comunicat.
Tot astăzi, Comisia Europeană și Ucraina au convenit asupra unei foi de parcurs pentru intensificarea cooperării în domeniul gazelor din surse regenerabile.
Amintim că liderii instituțiilor UE și întreg Colegiul Comisiei Europene se află astăzi la Kiev, în contextu marcării a trei ani de la declanșarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina - cea mai mare agresiune armată de pe continentul european de la cel de-al Doilea Război Mondial.


