Ucraina renunță la schimbarea orei de vară. Deputații de la Kiev au votat proiectul în a doua lectură

Ucraina renunță la schimbarea orei de vară. Deputații de la Kiev au votat proiectul în a doua lectură
Captură de ecran. Sursa foto: tsn.ua

Rada Supremă a Ucrainei a votat în favoarea renunțării schimbării sezoniere a orei. Deputatul partidului „Golos”, Iaroslav Jelezniak, a anunțat acest lucru pe canalul său de Telegram. Măsura va intra în vigoare începând cu anul 2025.

„Parlamentul a adoptat proiectul de lege nr. 4201 privind anularea schimbării orei de vară în Ucraina. Adică anul acesta vom schimba acele ceasornicului la ora de iarnă în ultima duminică a lunii octombrie, după care nu vom mai trece la ora de vară”, a informat deputatul.

Potrivit Unian, în martie 2021, Rada de la Kiev a adoptat în primă lectură proiectul de lege „Cu privire la procedura de calcul a timpului pe teritoriul Ucrainei” (nr. 4201). Inițiativa prevedea stabilirea și consolidarea unei singure ore pe teritoriul Ucrainei (ora Kievului) și renunțarea la schimbarea sezonieră a orei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Prim-vicepreședintele Radei de atunci, Ruslan Stefanciuc - care este și autorul proiectului de lege, a remarcat că schimbarea orei afectează negativ sănătatea cetățenilor.

Amintim că, în martie 2019, Parlamentul European a decis renunțarea la schimbarea orei, măsură care a intrat în vigoare în 2021. Totuși, decizia trebuia confirmată și la nivelul parlamentelor naționale.

Ora de vară este aplicată în peste 70 de state ale lumii, inclusiv în R. Moldova. În Europa, schimbarea se face în toate statele, cu excepția Islandei, Georgiei, Belarusului, Azerbaidjanului, Turciei și Rusiei. Unele dintre aceste țări au revenit la ora inițială, în timp ce altele au preferat să rămână continuu la ora de vară.

Cum a apărut „ora de vară”

Ideea trecerii la ora de vară îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și provine din secolul al XVIII-lea. Sistemul are drept scop folosirea din plin, cât mai mult timp, a luminii soarelui.

Introducerea orei de vară s-a născut ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război