FOTO/ Ucraina a finalizat dosarul EuroMaidan. Viktor Ianukovici a fost acuzat de omor și urmează să fie judecat

FOTO/ Ucraina a finalizat dosarul EuroMaidan. Viktor Ianukovici a fost acuzat de omor și urmează să fie judecat
Colaj ziar.md. Sursa foto: RIA Novosti/ Sergei Grits/AP

După aproape zece ani de la EuroMaidan, Ucraina anunță că a finalizat dosarul care vizează omorul protestatarilor în februarie 2014. Potrivit comunicatului emis pe 4 octombrie de Procuratura Generală de la Kiev, fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici a fost acuzat oficial de o serie de crime, inclusiv omor și urmează să fie adus în fața legii.

Pe lângă Ianukovici, au fost acuzați și alți foști oficiali de rang înalt, inclusiv fostul ministru ucrainean al Afacerilor Interne și adjunctul acestuia, fostul șef al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), fostul ministru al Apărării și fostul comandant al detașamentului cu destinație specială Berkut.

Ancheta a stabilit că fosta conducere a țării se face responsabilă de violența fizică, aplicată împotriva manifestanților în perioada 21 noiembrie 2013 - 18 februarie 2014.

Acuzațiile includ omor intenționat și tentative de omor, vătămare corporală gravă intenționată, organizarea actelor teroriste și obstrucționarea ilegală a demonstrațiilor și mitingurilor.

„Un grup infracțional sub conducerea fostului președinte a organizat utilizarea de către angajații organelor de drept și ai trupelor interne, cu depășirea atribuțiilor de serviciu, a violenței fizice, a armelor de foc, a echipamentului militar și a mijloacelor speciale, inclusiv cele aprovizionate ilegal de pe teritoriul statului agresor (n.red - Federația Rusă), pentru contracararea în forță și dispersarea manifestanților”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale de la Kiev.
Sursa foto: gp.gov.ua

În timpul anchetei, Biroul de Stat pentru Investigații din Ucraina a identificat dovezi în 1.019 de cazuri de obstrucție ilegală a protestatarilor.

Procuratura Generală a Ucrainei a precizat că procedurile penale s-au desfășurat în lipsa suspecților, întrucât aceștia se află în momentul de față în Federația Rusă și peninsula ilegal anexată Crimeea. Infracțiunile prevăd o pedeapsă maximă cu închisoare pe viață.

Protestele pro-europene din Ucraina, care ulterior au căpătat denumirea de EuroMaidan, au început în noaptea de 21 noiembrie 2013, când Viktor Ianukovici a refuzat semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană și Acordului de Liber Schimb cu UE.

Pornind de la ideea unor manifestații pașnice, protestele s-au transformat într-o revoluție sângeroasă, care a durat până în februarie 2014 și au culminat cu fuga lui Ianukovici și a persoanelor din anturajul acestuia în Rusia.

Potrivit informațiilor prezentate de Procuratura Generală a țării vecine, pe 18 februarie 2014, Ianukovici și șefii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării și SBU au ordonat aplicarea forței asupra protestatarilor, sub pretextul unei operațiuni antiteroriste.

În total, circa 2.500 de persoane au fost rănite în timpul EuroMaidan, iar 104 dintre au fost ucise. Victimele au rămas în memoria ucrainenilor drept „Suta Cerească”.