Trump impune „tarife reciproce” la nivel mondial. Exporturile moldovenești către SUA vor fi taxate cu 31%

Donald Trump și-a lansat miercuri războiul comercial total, anunțând ceea ce el a numit „tarife reciproce” la nivel mondial, cu scopul de a „renaște” industria americană și a pune capăt „jefuirii” Statelor Unite. Noile măsuri au fost făcute publice în cadrul unui discurs pe care președintele american l-a susținut în Grădina de Trandafiri a Casei Albe, scrie Agerpres cu trimitere la presa internațională.
Trump a afirmat că tarifele „nu vor fi complet reciproce”, dar a precizat că orice produs care intră în SUA va fi taxat cu cel puțin 10%.
Liderul de la Casa Albă a anunțat tarife de 31% pentru produsele importate din R. Moldova, de 20% pentru cele din Uniunea Europeană, 36% pentru cele din Thailanda, 34% pentru cele din China (la care se adaugă un tarif anterior de 20%, total 54%), 31% pentru Elveția, 26% pentru India, 24% pentru Japonia, 10% pentru Marea Britanie, 10% pentru Brazilia. Lista completă o găsiți mai jos.




Produselor importate din Mexic și Canada nu li se va adăuga o taxă adițională de 10%, însă rămân în vigoare tarifele anterioare de 25% pentru anumite bunuri, inclusiv energie.
Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru presă că noile taxe asupra importurilor dezvăluite de Donald Trump sunt prevăzute a fi implementate în două etape: pe 5 aprilie, la ora 04.01 GMT, pentru taxele vamale de cel puțin 10% asupra tuturor produselor care intră în Statele Unite, și pe 9 aprilie, la ora 04.01, pentru taxele vamale majorate care vizează giganți precum China și UE.
Ministrul american al finanțelor, Scott Bessent, le-a recomandat miercuri „tuturor țărilor să nu riposteze” la taxele vamale introduse de administrația Trump, sub pedeapsa unei „scaladări”, notează AFP.
Anunțul lui Donald Trump a fost urmat de reacții internaționale. De exemplu, premierul australian Anthony Albanese a declarat că tarifele nu sunt neașteptate, dar sunt complet nejustificate, Parlamentul brazilian a adoptat în unanimitate o „lege a reciprocității' care oferă guvernului mijloacele de a răspunde barierelor comerciale din calea exporturilor sale, iar China a declarat că „se opune ferm” noilor tarife, promițând să riposteze pentru a-și apăra „drepturile și interesele”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Ministrul danez de Externe Lars Lokke Rasmusse, a declarat că nu înțelege de ce SUA vor să declanșeze un război comercial împotriva Europei, asigurând că bătrânul continent va oferi „răspunsuri solide și proporționale”.
Între timp, ministrul britanic al Comerțului, Jonathan Reynolds, a spus că Regatul Unit dorește să încheie un acord cu SUA pentru a „atenua” impactul taxelor vamale și nu intenționează să riposteze imediat. O poziție similară a adoptat Thailanda. Premierul Paetongtarn Shinawatra a anunțat că țara sa are un „plan solid” pentru a răspunde taxelor vamale masive impuse de Donald Trump la exporturile sale în Statele Unite și speră să poată negocia o reducere a acestora.
Tot miercuri, Trump a semnat un ordin executiv prin care a anulat scutirea de taxe vamale de care beneficiau pachetele mici trimise din China, mecanism care printre altele a permis giganților chinezi ai comerțului electronic Shein și Temu să se extindă în SUA. Până în prezent, erau scutite de impozitare toate expedierile al căror conținut avea o valoare de până la 800 de dolari.