Trei persoane instruite pentru a provoca dezordini în masă în R. Moldova, trimise pe banca acuzaților

Trei moldoveni, participanți la instruirile din Bosnia și Herțegovina pentru pregătirea dezordinilor în masă în contextul alegerilor prezidențiale și referendumului din 2024, au fost trimiși de procurori pe banca acuzaților. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) precizează că învinuiții sunt două femei și un bărbat. Cele trei persoane au participat la instruiri în perioada august - octombrie 2024.
Cele două femei au vârste de 34 și 52 de ani și sunt din Tiraspol și Strășeni. Acestea sunt trimise pe banca acuzaților și pentru faptul că au selectat și convins să meargă la instruiri în acest scop și alte persoane în Serbia, dar și în Bosnia și Herțegovina.
Bărbatul învinuit are vârsta de 37 de ani, este din Chișinău și a ispășit până nu demult o pedeapsă de 15 ani de închisoare pentru omor și tâlhărie. În cadrul instruirilor din august-octombrie 2024 în tabere din Bosnia și Herțegovina, aceștia au învățat inclusiv cum să piloteze drone și să detoneze explozibile cu acestea, precum și să desfășoare recunoaștere aeronautică ca parte a unui grup de asalt.
Potrivit procurorilor PCCOCS, în cadru investigațiilor s-a stabilit că cei trei erau membri ai unui grup criminal organizat, care primea indicații (iar unii și bani prin transfer de criptovalută – a câte $50-100 la fiecare 2-3 zile ca să nu se angajeze în altă parte) de la o persoană originară din Tighina, dar care era în Rusia și cu care comunicau prin aplicația Telegram.
Instruirea de care au beneficiat cei trei învinuiți a fost precedată de o evaluare psihologică, desfășurată prin comunicare de la distanță. Instruirea viza reacționarea în masă, de comun cu alte persoane recrutate, în vederea împiedicării apropierii R. Moldova de UE – „în funcție de care candidat prezidențial urma să fie ales în cursa electorală, aceștia fiind pregătiți de victoria candidatului care avea șanse majoritare de câștig”.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
„Pregătirea dezordinilor în masă ar fi luat forma provocării populației din Moldova la proteste, să stârnească nemulțumirea populației, iar în cadrul protestelor să intervină ilegal peste forțele de ordine, să spargă cordoanele de apărare și să folosească dronele în scop de destabilizare”, precizează PCCOCS.
Totodată, învinuitei din Tiraspol îi este imputată și pregătirea vandalizării clădirilor Parlamentului, Poliției, instanțelor de judecată și ale altor instituții publice din Chișinău. În acest scop, învinuita urma „să exerseze” diverse desene și inscripții în regiunea orașului Tighina.
Cei trei au fost reținuți în vamă, la revenirea în R. Moldova de la ultima rundă de instruiri din Bosnia și Herțegovina (din cele două), după cum anunța PCCOCS în octombrie 2024.
Odată cu reținerea acestora, oamenii legii ridicat drone cu cameră video și piese și ochelari de tip VR pentru drone, acumulatoare ale dronelor, sistem pentru drone de aruncare a grenadelor, echipamente de control radio, valută din Serbia, dar și din Bosnia și Herțegovina, precum și peste 1.500 de imagini electronice cu înregistrări foto și video, cu notițe privind componența și metodele de prepararea artizanală a substanțelor explozive și ușor inflamabile, instrucțiuni pentru pregătirea amestecurilor inflamabile.
De asemenea, oamenii legii au indisponibilizat și Mercedesul Benz Metris fabricat în 2016, cu care aceștia s-au prezentat în vamă. Ulterior, la solicitarea procurorilor PCCOCS, persoanele au fost plasate în arest.
Cauza penală va fi examinată de Judecătoria Buiucani. Potrivit Codului penal al R. Moldova, organizarea dezordinilor în masă prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 4 la 8 ani, iar până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești finale, persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
