Trei moldoveni care ar fi luptat de partea Rusiei în Donețk, reținuți într-o operațiune internațională

Trei mercenari din Chișinău, Bălți și Ialoveni, care ar fi luptat în regiunea Donețk din Ucraina, au fost reținuți în cadrul unei operațiuni desfășurate de Procuratura Pentru Combaterea Criminalității și Cauze Speciale (PCCOCS) a R. Moldova în colaborare cu autoritățile din Ucraina și Europol.
Procurorii PCCOCS anunță că bărbatul din Ialoveni fusese în 2015 condamnat la trei ani închisoare în R. Moldova, după ce și-a recunoscut vinovăția pentru activitatea de mercenariat „în Lugansk și Donețk, în dauna suveranității Ucrainei,” potrivit sentinței Judecătoriei Chișinău.
Reținerea bănuiților a avut loc în cadrul unei operațiuni internaționale denumite „Avengers” sub egida Europol (cu finanțare din partea Interpol) și cu sprijinul mascaților Brigăzii de poliție cu destinație specială „Fulger,” care a inclus 50 de percheziții și în privința altor mercenari cu vârste cuprinse între 25-45 de ani, în diferite raioane din Moldova, printre ei fiind și persoane originare din stânga Nistrului.
Potrivit oamenilor legii, aceștia ar fi fost înrolați în grupul Wagner – batalionul „Somalia” și în alte formațiuni ale așa-zisei republici populare Donețk a Rusiei. Unii dintre ei au primit distincții și medalii în timpul activității ilegale de mercenariat investigate de autoritățile de drept.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale le-a formulat învinuirea în vederea aplicării arestului preventiv solicitat Judecătoriei Chișinău, pentru continuarea obiectivă a investigațiilor.
Conform Codului penal, participarea în calitate de mercenari la conflicte armate, acțiuni militare sau acte violente îndreptate împotriva ordinii constituționale sau integrității teritoriale a statului se pedepsește cu până la 10 ani de închisoare.
Cercetarea penală a fenomenului mercenariatului continuă și în privința persoanelor vizate de percheziții care nu sunt în R. Moldova, timp în care cei vizați beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.
Operațiunea „Avengers” a avut la bază probe și informații partajate cu autoritățile din Moldova de către procurorii din cadrul Procuraturii Generale a Ucrainei ofițerii Direcției Generale Urmărire Penală, Departamentului de Investigații Strategice, Departamentului de Investigații Criminale și cei din Direcția Internațională de Cooperare Polițienească a Poliției Naționale a Ucrainei.
Investigațiile penale sunt facilitate prin coordonarea proiectului Europol pentru investigarea crimelor de război „AP CIC”, care a format un grup de lucru special din experți ai proiectului și ofițeri de legătură din Ucraina și Moldova. De asemenea, a fost creat un Punct de Comandă Virtual pentru schimbul rapid de informații între participanții la operațiune și verificarea în timp real a datelor în bazele Europol.