Transportatorii protestează împotriva modificărilor în domeniul transportului rutier

Transportatorii protestează împotriva modificărilor în domeniul transportului rutier
Captură de ecran - Telegram/INDEX

Asociația Patronală a Operatorilor Mijloacelor de Transport (APOTA) organizează joi, 9 noiembrie, un protest în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Manifestația are loc împotriva noilor prevederi aprobate pe 8 noiembrie de Guvern, care ajustează legislația în domeniul transportului rutier. De cealaltă parte, reprezentanții Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) susțin că protestul transportatorilor este nejustificat și că aceștia „vor să rămână totul așa cum este – fără rute suficiente, cu autobuze vechi și lipsă de transparență”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit imaginilor publicate pe unele canale de Telegram, transportatorii se aducă în centrul Capitalei pentru a protesta împotriva unui proiect votat pe 8 noiembrie de Guvern, care prevede îmbunătățirea activității în domeniul transportului rutier. Anterior, președintele APOTA, Oleg Alexa, declara că protestul va fi organizat pentru a exprima dezacordul față de inițiativa legislativă de modificare a Codului Transporturilor Rutiere, în urma căreia mulți proprietari de rute riscă să-și piardă licența.

0:00
/
Sursa video: Telegram/INDEX
0:00
/
Sursa video: Telegram/INDEX

Secretarul de stat de la Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Mircea Păscăluță, a declarat că discuțiile privind îmbunătățirea activității în domeniul transportului rutier au început din 2021. De atunci, potrivit lui Păscăluță, au fost numeroase întâlniri și foarte mulți transportatori susțin modificările menționate.

„Înțelegem că aceste modificări pot crea disconfort pentru o parte din operatori care nu își dorește schimbarea. Ei vor să rămână totul așa cum este – fără rute suficiente, cu autobuze vechi și lipsă de transparență”, a declarat Păscăluță în cadrul unei conferințe de presă, pe 8 noiembrie.

Proiectul aprobat de Executiv pe 8 noiembrie propune mai multe soluții care ar urma să simplifice condițiile de efectuare a activităților de transport rutier. Mai exact, modificările introduse în proiectul de lege se referă la următoarele:

  • APL-urile vor putea interveni în procesul deschiderii și modificării unei noi curse regulate;
  • vor fi eliminate limitările de oră la nivel de transport internațional și va fi redus intervalul până la 15 minute pentru cursele la nivel național;
  • modificările la programul rutelor vor putea fi efectuate în afara perioadei prestabilite, oferind mai multă flexibilitate și servicii orientate către pasageri;
  • operatorii de transport nu vor mai avea nevoie de foaia de parcurs, aceasta fiind exclusă din lista documentelor de strictă evidență. Totodată, vor fi excluse și alte acte care există deja în sistemele informaționale ale ANTA: informația privind inspecția tehnică, certificatele de competență profesională;
  • fiscalizarea și digitalizarea transportului rutier: e-bilet, e-gps și e-routing. Biletele vor fi emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic.