Transportatorii au protestat în centrul capitalei față de noul Cod al transportului

Transportatorii au protestat în centrul capitalei față de noul Cod al transportului
Sursa foto: Diez.md

Mai mulți transportatori din R. Moldova au protestat joi, 15 februarie, în centrul capitalei, împotriva noului Cod al Transportului, votat de Parlament în decembrie 2023. Documentul prevede, între altele, fiscalizarea și digitalizarea transportului rutier prin intermediul unor platforme și echipamente, eliminarea foilor de parcurs, excluderea limitărilor de oră la nivel de transport internațional și reducerea intervalului, până la 15 minute, pentru cursele la nivel național.

De cealaltă parte, transportatorii cred că modificările la Codul Transportului sunt contrare normelor europene și cer ca modificările să fie retrase.

Nemulțumiți de noul Cod al Transportului

Transportatorii adunați joi, 15 februarie, în centrul capitalei acuză că au fost obligați să cumpere aparat de casă, care să fie conectat la un sistem gestionat de o companie privată care percepe comision pentru gestionarea fluxului. Președintele Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto, Oleg Alexa, spune că această companie preconizează să încaseze 50 de milioane de lei pe an din companiile transportatorilor, transmite IPN.

De asemenea, potrivit transportatorilor, modificările la lege îi obligă să scoată mai mulți bani din buzunare și, totodată, ar favoriza introducerea de rute controlate de anumiți demnitari.

„E vorba de plata suplimentară pentru echipament de gestionare prin GPS a mijloacelor de transport, care costă 500 de euro. Costurile vor fi incluse în tariful pe care îl vor suporta pasagerii. Totodată, unitățile de transport vor trebui să pornească la aceeași oră, ceea ce e un nonsens, deoarece toți vor fugi după pasageri. Din câte se vede, prin noul Cod mai mulți demnitari vor să-și bage mașinile lor pe rute. Noi nu vom putea lucra”, a declarat reprezentantul Asociației patronale a profesioniștilor din transporturi, Anatolie Munteanu, scrie Ziarul Național.

Anatolie Munteanu insistă ca modificările făcute să fie retrase, iar Codul Transportului Rutier și Codul Fiscal să fie modificat în interesul cetățenilor, transportatorilor și statului.

Potrivit IPN, Oleg Alexa a anunțat că transportatorii încep din 15 februarie o serie de proteste. La nevoie, vor fi și sistări de rute.

De astăzi anunțăm o serie de proteste. Ele vor fi multe, vor fi periodice, vor include, dacă este nevoie, și sistare de rute și nu vom înceta să protestăm până nu vor fi implementate principiile legislației europene”, a menționat Oleg Alexa.

Reacția guvernării

Într-o reacție, deputatul PAS Radu Marian a remarcat că legea votată în Parlament care îi vizează pe transportatori este importantă și va face transportul public „mai accesibil și mai sigur pentru cetățeni”.

Prevederile legii cu care transportatorii protestatari nu sunt de acord se referă reducerea intervalului până la 15 min pentru cursele la nivel național. Potrivit deputatului aceasta este o măsură care va reduce abuzurile monopoliste ale unor companii. Potrivit aceleiași legi, APL-urile vor putea iniția deschiderea și modificării unei noi curse regulate.

Totodată, se fiscalizează și digitalizează transportul rutier: e-bilet, e-gps și e-routing. Se impune fiscalizarea procesului de acordare a biletului de călătorie, biletele vor fi emise în forma bonurilor fiscale sau a documentului electronic.

La finele lunii decembrie a anului trecut, transportatorii au cerut revizuirea proiectului de modificare a Codului transporturilor. Atunci, operatorii de transport declarau că, în semn de protest față de redacția actuală a proiectului, vor sista rutele și vor organiza regulat întruniri în PMAN, pe tot parcursul anului 2024.