Transgaz România preia sistemul național de transport al gazelor naturale din R. Moldova

Transgaz România preia sistemul național de transport al gazelor naturale din R. Moldova
Sursa foto: Agerpres

Rețelele de transport a gazelor din R. Moldova vor fi operate de către Vestmoldtransgaz, deținută de Transgaz România și BERD. Compania a semnat luni, 4 septembrie, un contract de locațiune a rețelei de transport a gazelor naturale cu Moldovatransgaz, a anunțat cu puțin timp în urmă Ministerul Energiei de la Chișinău.

Pentru a intra în vigoare, contractul urmează a fi avizat de către Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică (ANRE).

„Semnarea acestui acord a fost posibilă urmare a modificării, anul trecut, a legislației, care permite ANRE să demareze din oficiu procedura de separare a companiilor din domeniul gazelor, și a unor decizii ale Comisiei Situații Excepționale din iunie și septembrie curent. Astfel, se intră pe ultima sută de metri în procesul de „unbundling” sau separarea activității de furnizare de activitatea de transportare a gazelor naturale”, precizează ministerul Energiei.

Separarea companiilor producătoare, de transport, distribuție și furnizare a gazelor, pentru a evita monopolul și a asigura accesul tuturor părților interesate la infrastructură, face parte din Pachetul energetic III, angajament al R. Moldova față de Comunitatea Energetică.

Potrivit ministerului Energiei, compania Vestmoldtransgaz va prelua în locațiune și va opera rețeaua de transport a gazelor naturale pe termen de cinci ani. De asemenea, va prelua prin succesiune contractele actuale de deservire tehnică încheiate de către SRL „Moldovatransgaz”, astfel fiind asigurată continuitatea proceselor operaționale aferente infrastructurii de transport a gazelor naturale.

„Consumatorii casnici nu vor simți în vreun fel această schimbare pe piața de gaze. Însă, această separare, pe care R. Moldova a amânat-o din 2012, este un salt enorm în transpunerea legislației europene și liberalizarea, transparentizarea pieței de gaze. Astfel, va fi asigurat acces nediscriminatoriu la rețele pentru toate companiile și pe termen lung vom crește credibilitatea pieței pentru traderi și furnizori europeni, iar competiția, pe viitor, poate genera și prețuri mai bune”, a declarat ministrul Victor Parlicov.

Anterior, publicația românească Gândul nota că operatorul național de transport al gazelor naturale din România, Transgaz, prin filiala sa de peste Prut, este pe ultima sută de metri până la preluarea integrală a operațiunilor în R. Moldova, inclusiv în regiunea din stânga Nistrului.

Potrivit sursei citate, conducerea companiei ar fi negociat intens în weekend și urma să semneze luni un contract în acest sens cu reprezentanții gigantului rus Gazprom – care este acționar majoritar al companiei care nu mai respectă reglementările recent adoptate de Legislativul de la Chișinău, în conformitate cu directivele europene, pentru a gestiona sistemul național de transport al gazelor naturale.

SRL „Vestmoldtransgaz” a fost certificată de către ANRE în calitate de operator al sistemului de transport al gazelor naturale care deține gazoductul „Iași-Ungheni-Chișinău”. Acționari ai Vestmoldtransgaz sunt Transgaz din România (75%) și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) cu 25%.