Tot mai mulți elevi optează pentru învățământul dual. Câți au ales acest tip de studii în anul curent

Tot mai mulți elevi optează pentru învățământul dual. Câți au ales acest tip de studii în anul curent
Sursa foto: mec.gov.md.

Tot mai mulți elevi din instituțiile de învățământ profesional tehnic optează pentru învățământul dual, iar angajatorii devin tot mai interesați de această formă de pregătire a viitorilor specialiști, anunță Ministerul Educației și Cercetării din R. Moldova. (MEC). Oportunitățile și beneficiile pe care le oferă acest tip de învățământ a fost discutat, joi, 11 aprilie, în cadrul conferinței naționale dedicate organizării și dezvoltării învățământului dual în R. Moldova.

Potrivit MEC, în anul curent, în învățământul dual vor fi încadrați 2.000 elevi, față de 1.000 câți au fost anul trecut. În 2023, companiile au primit compensații din bugetul de stat în valoare totală de 3,5 milioane de lei pentru costurile alocate pentru învățământul dual.

„Avem o creștere cu 40 % în raport cu anul trecut a solicitării din învățământul dual. Învățământul dual contribuie la creșterea competitivității economiei naționale. În ultimii ani s-au făcut investiții de peste 1 milion de euro din partea partenerilor externi în echipamente moderne”, a declarat Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) din R. Moldova.

Învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional tehnic în cadrul căruia instruirea teoretică se realizează în instituția de învățământ profesional tehnic, iar cea practică – la unitate/agentul economic.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În învățământul dual instruirea teoretică se realizează la instituția de învățământ profesional tehnic, iar formarea practică la agentul economic. Agentul economic încheie un contract de formare profesională cu elevul. Contractul stabilește inclusiv perioada de studii, durata și cuantumul remunerației. Durata totală a studiilor în învățământul profesional tehnic depinde de complexitatea programului de formare profesională.

În acest sens elevul va studia: 1-2 ani pentru a obține o meserie în învățământul profesional tehnic secundar; 2 ani pentru a obține o specialitate în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar; 3 ani pentru a obține o specialitate în învățământul profesional tehnic postsecundar și postsecundar nonterțiar în domeniul medicină.