Tot mai mulți copii din R. Moldova sunt imunizați. Ce arată datele unui studiu

Tot mai mulți copii din R. Moldova sunt imunizați. Ce arată datele unui studiu
Sursa foto: Getty Images

Părinții moldoveni, tot mai responsabili atunci când vine vorba de vaccinarea copiilor conform calendarului de imunizare. Procentul este mare: de 88%.  La polul opus, 7,6% din părinții intervievați au refuzat unul sau mai multe vaccinuri obligatorii, în timp ce 2,2% nu și-au vaccinat copilul cu niciun vaccin.

Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătății în urma unui Studiu făcut de autoritățile sanitare și UNICEF privind factorii comportamentali și barierele care influențează cererea de vaccinare a copiilor în R. Moldova.

Potrivit sondajului, 74,4% din părinți intervievați au o atitudine pozitivă față de vaccinare și cred în eficiența vaccinurilor, iar 86% dintre aceștia urmează recomandările medicului.

În comunicatul de presă al Ministerului Sănătății se mai precizează că cea mai mare influență asupra părinților în decizia de a-și vaccina copiii o au medicii - 62,1%, membrii familiei - 52,1% și membrii comunității - 30,9%. Responsabilitatea percepută de părinți cu privire la vaccinarea copiilor este una ridicată, 71,2% considerând că nevaccinarea poate dăuna sănătății copilului.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Cu referire la lucrătorii medicali, 80,5% dintre respondenți menționează că vaccinează conform calendarului de vaccinare, iar 78,7% reușesc întotdeauna să convingă părinții să-și vaccineze copiii. Totuși, 17,3% dintre lucrătorii medicali recomandă părinților să administreze vaccinul mai târziu decât vârsta recomandată

„Astăzi, datorită Programului Național de Imunizare, a fost posibil să prevenim mai mult de 300 de decese printre copii. Cu toate acestea, chiar dacă înregistrăm rezultate frumoase, pandemia COVID-19 a contribuit la scăderea ratei de imunizare de la 92% la 87% în Republica Moldova. Deci, avem încă de lucrat la acest capitol, avem reușite mari la unele vaccinuri, la altele mai puțin. În contextul Programului Național de Imunizare, ne-am propus un șir de activități care sunt necesare pentru a atinge acel obiectiv de peste 95%”, a declarat marți secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Angela Paraschiv, la conferința în cadrul căreia au fost analizate provocările și soluțiile legate de vaccinarea din R. Moldova.

Sondajul a inclus 1.053 de părinții sau îngrijitorii adulți ai copiilor cu vârsta sub 5 ani care locuiesc în R. Moldova și 1.023 de lucrători medicali, fiind realizat în perioada 28 octombrie 2023 – 24 februarie 2024.