Topală, primul mesaj după demisia de la șefia Ministerului Educației. A prezentat un raport de activitate
Ministrul demisionar al Educației și Cercetării, Anatolie Topală, la câteva zile după ce a plecat din funcție, a prezentat astăzi, 17 iulie, raportul de activitate pentru cei doi ani în care s-a aflat la conducerea instituției.
„A fost o onoare pentru mine să exercit, timp de aproape doi ani, mandatul de ministru al Educației și Cercetării și să contribui, alături de echipă, la modernizarea domeniilor din responsabilitatea Ministerului”, a spus Topală.
În primul mesaj după demisie, Anatolie Topală a prezentat un raport de activitate.
„Am început un proces amplu de modernizare a sistemului de învățământ superior și a sectorului de cercetare, o schimbare demult așteptată de societate și mediul academic. Am fuzionat unele instituții de cercetare și universități și am alocat universităților resurse financiare substanțiale pentru creșterea calității studiilor. Am elaborat o nouă formulă de finanțare a învățământului superior prin care vom motiva universitățile pentru performanță”, a comunicat Topală.
„Am modificat Codul cu privire la știință și inovare pentru a asigura o mai bună finanțare a sectorului și pentru a face domeniul științific mai atractiv pentru tineri. Am făcut posibilă aderarea țării noastre la programul Orizont Europa, cu un buget de circa 100 de miliarde de euro, asigurând modificările necesare în actele normative pentru ca cercetătorii care lucrează în astfel de proiecte să fie remunerați mai bine. Am aprobat legea învățământului dual, creând condiții mai bune atât pentru elevii, cât și pentru companiile care participă la această formă de învățământ. Am elaborat o nouă formulă de finanțare a învățământului profesional tehnic care va permite consolidarea rețelei instituțiilor de învățământ și stimularea performanței acestora”, a mai enumerat ministrul demisionar.
În mesajul publicat, el a mai evidențiat și alte câteva programe:
„Am elaborat strategia națională de dezvoltare a educației pentru următorii 7 ani și am reușit să mobilizăm resurse importante pentru implementarea ei de la partenerii și donatorii străini: circa 60 de milioane de dolari pentru un nou proiect pentru învățământul general, resurse care vor fi investite în proiecte de modernizare a sute de școli și grădinițe din țara noastră, construcția unor licee clasice noi, formarea profesorilor și susținerea ideilor inovative ale acestora; circa 23 de milioane de dolari pentru investiții în creșterea calității serviciilor de asistență psihopedagogică, digitalizarea în educație, sprijinirea elevilor cu cerințe educaționale speciale, îmbunătățirea serviciilor de apă și sanitație; 10 milioane de euro pentru crearea și capacitarea Institutului Național pentru Educație și Leadership, formarea cadrelor didactice, consolidarea CRAP, fortificarea capacitaților instituțiilor de învățământ pentru predarea disciplinelor STEM. Am modificat Codul educației pentru a îmbunătăți legea cadru, inclusiv pentru a asigura garanții sociale suplimentare pentru cadrele didactice tinere. Am pregătit o serie de modificări ale actelor prin care să încurajăm profesorii pentru performanță și să apreciem corect efortul prin sporurile specifice și cel de performanță.Am elaborat o strategie pentru dezvoltarea sectorului de tineret, am făcut funcțională agenția pentru tineret care implementează proiecte pentru tineri cu un buget de câteva ori mai mare decât anul trecut, am identificat resurse pentru crearea unui centru de inovații pentru tineri. Am aprobat un regulament de finanțare a federațiilor sportive, am asigurat transparența finanțării acestui domeniu, am majorat substanțial bursele sportivilor, am alocat resurse importante pentru premierea sportivilor de performanță, am făcut posibilă organizarea campionatului european la haltere pentru tineri la Chișinău. Am pregătit un nou proiect de lege a sportului care urmează să fie aprobat în parlament până la finele acestui an.Am aprobat Programul de implementare a Strategiei de dezvoltare a relațiilor interetnice, Programul de susținere a populației de etnie romă, Programul național de învățare a limbii române de către minoritățile naționale, am dat startul cursurilor gratuite de studiere a limbii române pentru adulți. Acestea sunt doar câteva dintre activitățile realizate în această perioadă împreună cu echipa din cadrul Ministerului”.
Apoi, a mulțumit echipei cu care a lucrat la Minister, colegilor din cadrul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, cadrelor didactice și managerilor instituțiilor de învățământ:
„Mulțumesc colegilor din cadrul Ministerului Educației și Cercetării care mi-au fost alături în acest parcurs, pentru colaborare și implicare activă! Mulțumesc colegilor din cadrul Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, pentru 10 sesiuni de bacalaureat și sute de olimpiade școlare organizate împreună!Mulțumesc doamnei Liliana Nicolaescu-Onofrei și membrilor comisiei parlamentare de profil pentru sprijin și colaborare! Mulțumesc cadrelor didactice și cercetătorilor care muncesc cu dedicație în sistem, managerilor instituțiilor de învățământ și de cercetare, celor pasionați de învățare, cercetare și dezvoltare profesională! Mulțumesc mult tuturor celor care mi-ați fost alături!”.
Premierul Dorin Recean a anunțat vineri, 14 iulie, despre faptul ministra Afacerilor Interne - Ana Revenco, ministrul Educației și Cercetării - Anatolie Topală, și ministra Infrastructurii și Dezvoltării Regionale - Lilia Dabija își depun mandatul, fără a enunța motivele ce au stat la baza acestor decizii.