Tiraspolul intenționează să ceară ajutorul Rusiei în legătură cu „presiunile din partea R. Moldova”
Tiraspolul intenționează să se adreseze Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu solicitarea „de implementare a măsurilor de protecție a Transnistriei” în legătură cu „intensificarea presiunilor din partea R. Moldova”. De asemenea, așa-numitele autorități din stânga Nistrului vor formula o solicitare către ONU pentru a „stopa încălcarea de către Chișinău a drepturilor și libertăților localnicilor din stânga Nistrului”.
Deciziile au fost aprobate în cadrul celui de-al VII-lea Congres al așa-numiților deputați de toate nivelurile din regiunea transnistreană, organizat pe 28 februarie 2024.
Astfel, „deputații de toate nivelurile” din regiunea transnistreană au decis:
1. Să se adreseze către Consiliul Federației și Duma de Stat a Rusiei cu solicitarea de implementare a măsurilor de protecție a Transnistriei, în condițiile intensificării presiunilor din partea R. Moldova. În Transnistria locuiesc peste 220 de mii de cetățeni ai Rusiei. Rusia participă la misiunea de menținere a păcii pe Nistru și este garant și mediator în procesul de negocieri.
2. Să se adreseze către Secretarul General al ONU cu solicitarea de a lua în considerare drepturile inalienabile ale poporului transnistrean, garantate de normele internaționale, de a opri încălcarea drepturilor și libertăților cetățenilor Transnistriei de către Moldova și pentru a nu admite provocări care ar putea să ducă la escaladarea tensiunilor.
3. Să se adreseze participanților la procesul internațional de negociere în formatul „5+2”.
4. Să se adreseze Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) cu îndemnul de a influența asupra conducerii R. Moldova cu scopul de a reveni la un dialog adecvat în cadrul procesului de negocieri și de a asigura condițiile pentru o soluționare civilizată a conflictului.
5. Să se adreseze către Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI) cu solicitarea de a nu admite escaladarea situației pe Nistru.
6. Să se adreseze către Parlamentul European cu solicitarea de a depune efort pentru a preveni presiunile din partea R. Moldova și încălcarea drepturilor și libertăților transnistrenilor.
7. Să se adreseze către Comitetul Internațional al Crucii Roșii cu solicitarea de a asigura condiții pentru protecția drepturilor socio-umanitare, intereselor și libertăților fundamentale ale tuturor locuitorilor Transnistriei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Miercuri, pe 28 februarie, la Tiraspol a avut loc cel de-al VII-lea Congres al așa-numiților deputați de toate nivelurile din regiunea transnistreană. Tema congresului, potrivit anunțului public, a fost „situația politică și socio-economică din regiune”, scrie presa de la Tiraspol.
Mai devreme, purtătorului de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că nu există riscuri ca situația din regiune să se înrăutățească: „Nu vedem pericole de destabilizare. Unica tensiunea a zilei de astăzi este ziua posomorâtă de afară”.