Tiraspolul impune tarife mai mari pentru agenții economici din stânga Nistrului, aflați sub jurisdicția Chișinăului

Tiraspolul impune tarife mai mari pentru agenții economici din stânga Nistrului, aflați sub jurisdicția Chișinăului
Sursa foto: DW

Membrii așa-zisului guvern de la Tiraspol au decis marți, 9 ianuarie, să introducă mai multe taxe și să revizuiască o serie de reglementări ce vizează agenții economici moldoveni, proprietarii de terenuri din raionul Dubăsari și automobilele cu plăcuțe naționale în regiune, scrie Zona de Securitate.

Potrivit unui comunicat emis de Tiraspol, de la 1 februarie, pentru persoanele juridice situate în regiunea transnistreană, dar aflate sub jurisdicția Chișinăului, costul tarifelor va corespunde celor stabilite în R. Moldova.

„Astfel, pentru 1 metru cub de gaz, organizațiile moldovenești vor plăti 15,97 ruble transnistrene, pentru 1 kilowatt de energie electrică – 2,54 ruble, pentru 1 metru cub de apă – mai mult de 11 ruble. Costul încălzirii pe lună va fi de 2.942 de ruble”, se menționează în comunicat.

De asemenea, s-a decis introducerea taxelor vamale pentru fermierii din satele Doroțcaia, Pârâta, Coșnița, Pohrebea, Molovata Nouă, Vasilevca, Cocieri din raionul Dubăsari, care vor dori să-și exporte produsele pe malul drept al Nistrului.

Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană au anulat și privilegiile pentru importul temporar al vehiculelor înmatriculate pe malul drept al Nistrului. Astfel, proprietarii de mașini cu numere de înmatriculare moldovenești cu domiciliul permanent în satul Doroțcaia, raionul Dubăsari, vor plăti o taxă de vinietă.

Biroul Politici de Reintegrare anunță că va solicita lămuriri din partea transnistreană cu privire la ultimele decizii luate, scrie sursa citată.

„Problema va fi analizată la următoarea întâlnire a reprezentanților politici în cadrul negocierilor privind reglementarea transnistreană, care va avea loc în ianuarie”, anunță Biroul Politici de Reintegrare.  

Începând cu 1 ianuarie 2024, agenții economici din regiunea transnistreană achită toate plățile aferente pentru importul mărfurilor, așa cum o fac celelalte companii din R. Moldova. Măsura adoptată de Chișinău a fost criticată de „autoritățile” din stânga Nistrului, inclusiv de liderul de facto al regiunii transnistrene Vadim Krasnoselski.