TikTok luptă cu falsurile despre războiul din Israel. Aplicația a șters peste 500.000 de videoclipuri

TikTok luptă cu falsurile despre războiul din Israel. Aplicația a șters peste 500.000 de videoclipuri
Sursa foto: Dan Kitwood/Getty Images

TikTok își intensifică eforturile pentru a contracara dezinformarea, incitarea la violență și ura în raport cu războiul din Israel. Reprezentanții aplicației au făcut un anunț în acest sens duminică, la câteva zile după ce UE a avertizat companiile care dețin rețele sociale că riscă să încalce legile ce țin de moderarea conținutului.

Pe 15 octombrie, reprezentanții TikTok au publicat o declarație oficială în care s-au arătat „șocați și înspăimântați de acțiunile îngrozitoare” care au avut loc în Israel săptămâna trecută și au anunțat că au mobilizat resurse și personal suplimentar, pentru a contribui la menținerea siguranței comunității și a integrității platformei.

Ca parte a măsurilor sale, TikTok a lansat un centru de comandă pentru a coordona munca „profesioniştilor săi în securitate” din întreaga lume, îmbunătăţind software-ul pentru detectarea și eliminarea automată conţinutul grafic şi violent.

Totodată, aplicația a angajat mai mulţi vorbitori de limbă arabă şi ebraică, pentru a modera mai eficient conţinutul.

„Nu tolerăm încercările de a incita la violență sau de a răspândi ideologii pline de ură. Avem o politică de toleranță zero pentru conținutul care promovează organizațiile și persoanele violente. Aceste entități nu au voie să acceseze platforma noastră. De asemenea, blocăm hashtag-urile care promovează violența sau încalcă regulile”, se arată în declarația TikTok.

Aplicația deținută de compania chineză ByteDance a declarat că a șters deja peste 500.000 de videoclipuri și a blocat 8.000 de transmisiuni în direct din „regiunea afectată”, pe motiv că au încălcat regulile de conținut.

Săptămâna trecută, UE au avertizat companiile care dețin rețele sociale că trebuie să protejeze mai bine „copiii și adolescenții de conținutul violent și propaganda teroristă” pe platformele lor.

Comisarul UE Thierry Breton a publicat pe platforma X o scrisoare adresată directorului executiv al TikTok, Shou Zi Chew, în care a menționat că aplicația are la dispoziție 24 de ore pentru a detalia pașii pe care îi va întreprinde pentru a respecta regulile UE privind moderarea conținutului.

Breton a trimis scrisori similare către X, Google și Meta - compania care deține aplicațiile Instagram și Facebook.