Teatru stradal și spectacole excepționale. Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău

Teatru stradal și spectacole excepționale. Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău
Sursa foto: Facebook/ Teatrul Național „Mihai Eminescu”

Reuniunea Teatrelor Naționale Românești revine la Chișinău cu o nouă ediție, sub genericul „Atât de aproape”. Potrivit Teatrului Național „Mihai Eminescu” (TNME), evenimentul desfășurat în perioada 14-25 septembrie va curprinde atât spectacole cu distribuții fabuloase, cât și expoziții de carte, conferințe despre arta teatrală, audiții în premieră a spectacolelor radiofonice și teatru în aer liber.

Teatrele Naționale din Bucureşti, Iași, Sibiu, Craiova, Cluj-Napoca, și Târgu-Mureş vor veni cu 14 spectacole, care vor fi interpretate pe scena Teatrului Național „Mihai Eminescu”. Este vorba de Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” Bucureşti, Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași, Teatrul Național Radu Stanca Sibiu, Teatrul Naţional Craiova, Teatrul Naţional Cluj-Napoca, Teatrul Naţional Târgu-Mureş - Compania Liviu Rebreanu.

Alături de ele, vor fi prezentate cele mai interesante producții semnate de opt teatre din R. Moldova: Teatrul B. P. Hasdeu Cahul, Teatrul Eugene Ionesco, Teatrul Național Satiricus Ion Luca Caragiale, Teatrul Republican „Luceafărul”, Teatrul Alexei Mateevici și Teatrul Fără Nume.

Invitatul special din acest an va fi Teatrul Național „Ivan Franko” din Kiev, cu spectacolul „Vrăjitoarea din Konotop”, care va avea loc joi, 21 septembrie.

Pentru prima dată, Reuniunea va fi precedată de un showcase, care va începe pe data 8 septembrie cu spectacolul „Romeo și Julieta” (producție TNME).

Regalul teatral al celor opt teatre din România incluse în programul Reuniunii va debuta cu spectacolul „Seasude stories”, o producție a Teatrului de Stat Constanța, câștigătoare a premiului național UNITER pentru Cel mai bun spectacol al anului 2022.

Secțiunea Teatrului Radiofonic propune 7 spectacole, producții ale Teatrul Național Radiofonic din București – Radio România. Două din aceste spectacole sunt coproducții, în care actorii Teatrului Național „Mihai Eminescu” joacă alături de artiștii de la teatrele din România. Unul dintre spectacole este realizat după romanul lui Dumitru Moruzi, iar una dintre producții, pentru al doilea an consecutiv, este realizată după romanele scriitoarei Tatiana Țâbuleac.

În premieră, organizatorii au inclus în program teatrul stradal, în aer liber, cu reprezentații de spectacole nonverbale. Acestea  vor fi prezentate în scuarul Teatrului Național „Mihai Eminescu” în deschiderea la închiderea festivalului precum și în zilele de 16, 23 septembrie.

Totodată, Reniunea Teatrelor Naționale Românești va include și alte evenimente unice precum o expoziție de carte Shakespeare, cu exponate rare, aduse de la Craiova și expoziția de fotografie multimedia „(R)evoluția tablourilor”, dedicată restaurării picturilor împușcate în timpul Revoluției din 1989.

În data de 15 septembrie, va fi organizată conferință cu traducătorul și coordonatorul celei mai recente integrale Shakespeare în limba română, George Volceanov și Nicoleta Cinpoes.

Pentru al treilea an consecutiv,  Reuniunea Teatrelor Naționale Românești la Chișinău se desfășoară sub patronajul președintei R. Moldova Maia Sandu și al președintelui României, Klaus Iohannis.