Teatru social în 60 de școli din țară. Ministerul Educației a lansat o campanie împotriva bullyingului

UNICEF și Ministerul Educației au lansat inițiativa de teatru social, ca parte a campaniei naționale pentru schimbare comportamentală și socială privind incluziunea educațională a copiilor cu dizabilități și cerințe educaționale speciale „Învățăm împreună”.
Inițiativa își propune să contribuie la crearea unui mediu educațional incluziv în școli, prin reducerea fenomenelor de bullying, stigmatizare și discriminare, în special față de copiii cu dizabilități, cerințe educaționale speciale (CES), copiii refugiați și cei care aparțin unor grupuri de minorități etnice.
Reprezentațiile de teatru social vor ajunge în 60 școli din 10 raioane ale țării, fiind desfășurate de organizația non-guvernamentală „DIALOG ALTERNATIV”. Până la sfârșitul anului, peste 4.800 de copii și adolescenți urmează să învețe prin activități artistice despre fenomenele de bullying și stigmatizare, cum să prevină și să combată aceste comportamente pentru a crea un mediu echitabil și incluziv în școlile și clasele lor. Inițiativa este implementată grație suportului Guvernului Norvegiei și Guvernului Austriei.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Evenimentul de lansare a avut loc la Liceul Hyperion din orășelul Durlești, unde învață peste 1.716 de copii, dintre care 20 sunt copii cu cerințe educaționale speciale.
Datele celui mai recent studiu comparativ privind incluziunea copiilor cu cerințe educaționale speciale în sistemul de educație, realizat în 2024, indică progrese importante: 40% dintre îngrijitori optează pentru integrarea copiilor în învățământul general, în creștere față de 23% în 2018, iar 60% dintre profesori se declară deschiși față de incluziunea educațională, în creștere față de 41% în 2018.
Cu toate acestea, fenomenul discriminării persistă în școlile din R. Moldova, iar incidența acestuia crește pe măsură ce elevii avansează în ciclurile școlare. Inițiativa de teatru social vine să răspundă acestor provocări.
Despre teatrul social
Teatrul social este o metodă dovedită de schimbare comportamentală și socială, care implică publicul în mod activ prin spectacole inspirate din situații reale de excludere, discriminare și bullying. Elevii, profesorii și părinții sunt invitați nu doar să observe, ci să intervină, să propună soluții și să exploreze împreună comportamente constructive într-un spațiu sigur și empatic.
Despre campania națională „Învățăm Împreună”
Campania susține implementarea Programului Național de promovare a educației incluzive 2023-2027. Potrivit Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, în 2024, din totalul de 460.835 de copii înscriși în grădinițele și școlile din țară, 11.471 sunt copii cu cerințe educaționale speciale (CES). Dintre aceștia, 5.753 sunt copii cu dizabilități care frecventează instituțiile de învățământ preșcolar și școlar. Mai multe informații despre campania „Învățăm Împreună!” sunt disponibile aici.