Tăieri ilegale de arbori la Ocnița și Dondușeni. Inspectorii de mediu au aplicat mai multe amenzi

Inspectorii de mediu din raioanele Ocnița și Dondușeni au desfășurat mai multe controale, în cadrul acțiunilor de prevenire și combatere a tăierilor ilegale de arbori. În urma raziilor efectuate, au fost descoperite două cazuri de tăiere ilegală de copaci la Dondușeni și un caz de transportare de masă lemnoasă fără acte de proveniență în raionul Ocnița. Autoritățile au întocmit mai multe procese-verbale contravențional, iar persoanele responsabile au fost sancționate.
Tăieri ilegale în raionul Dondușeni
Inspectorii de mediu din Dondușeni, în colaborare cu angajații Ocolului Silvic Dondușeni, au desfășurat o razie de combatere a tăierilor ilegale de arbori, în urma căreia au fost descoperite mai multe încălcări grave ale legislației silvice.
În cadrul verificărilor, au fost identificate două cazuri de tăiere ilegală în pădurile administrate de sectorul 7 al Ocolului Silvic Dondușeni. Autoritățile au reușit să identifice și să sancționeze persoanele vinovate, care au fost amendate conform prevederilor Codului Contravențional.
De asemenea, un alt caz de exploatare ilegală a masei lemnoase a fost descoperit în sectorul 1 al Ocolului Silvic Dondușeni, unde s-a constatat o încălcare a modului stabilit de recoltare a lemnului uscat. Și în acest caz, a fost întocmit proces-verbal de contravenție.
Razia a scos la iveală tăieri ilegale de amploare în mai multe păduri gestionate de primăriile Cernoleuca, Crișcăuți, Scăieni, Corbu și Frasin. În toate aceste locații, cioatele arborilor tăiați au fost evaluate și marcate de Inspecția Dondușeni.








Transport ilegal de lemne la Ocnița
Inspectorii de mediu din Ocnița au desfășurat verificări pe teritoriul primăriei Lipnic, în cadrul cărora a fost oprit un microbuz Mercedes-Benz, care transporta masă lemnoasă fără acte de proveniență.
În urma constatării ilegalității, a fost întocmit un proces-verbal contravențional, iar persoana responsabilă a fost sancționată conform prevederilor legale.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului atrage atenția că tăierile ilegale afectează grav ecosistemele locale și contribuie la degradarea mediului. Cetățenii sunt încurajați să semnaleze orice activitate suspectă privind tăierile ilegale la autoritățile competente.



Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit Codului Contravențional al R. Moldova, tăierea ilegală sau vătămarea arborilor și arbuștilor se sancționează cu amendă de la 2.500 la 5.000 de lei aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore. În cazul persoanelor juridice, amenda se ridică la 15.000 - 25.000 de lei.