Sute de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări. Recomandările salvatorilor și pompierilor

Sute de hectare de vegetație uscată au fost mistuite de flăcări. Recomandările salvatorilor și pompierilor
Sursa foto: Jeromey Balderrama / Unsplash

Pe 30 septembrie și 1 octombrie, pompierii au intervenit în 45 cazuri de lichidare a incendiilor de vegetație uscată, fiind mistuite de flăcări circa 540 de hectare de teren. Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) anunță că doar în după-amiaza zilei de duminică, 1 octombrie, de intervenția pompierilor a fost nevoie în raioanele Strășeni, Hîncești, Anenii Noi și Leova.

Astfel, pe 1 octombrie, în apropierea localității Roșcani și orașul Strășeni, angajații IGSU au fost alertați pentru a lichida un incendiu de vegetație pe o suprafață extinsă.

„La fața locului, pentru stingerea focarelor de ardere au fost îndreptate 9 autospeciale de intervenție cu efectiv de 33 salvatori și pompieri. După mai multe ore de lucru, pompieri au reușit lichidarea flăcărilor la ora 21:13. În urma incendiului de proporții au fost afectate circa 45 ha de vegetație uscată”, anunță pompierii.

De intervenția pompierilor a fost nevoie și în raionul Hîncești, localitatea Negrea. Acolo, echipele de pompieri au lichidat un incendiu izbucnit pe o suprafață de 25 hectare de vegetație uscată.

Un alt caz a fost înregistrat în raionul Anenii Noi, satul Cobusca Veche, unde angajații IGSU au stins flăcările ce au nimicit circa 30 ha de vegetație uscată.

De asemenea, salvatorii și pompierii au intervenit pentru lichidarea flăcărilor care au cuprins un teren cu iarbă uscată pe o suprafață de 30 hectare, în localitatea Filipeni, raionul Leova.

Cod galben de pericol de incendiu până pe 15 octombrie. Recomandări pentru cetățeni

Astfel, în contextul avertizării emise de Serviciului Hidrometeorologic de Stat privind pericolului excepțional de incendiu, în intervalul 1 – 15 octombrie 2023, salvatorii și pompierii îndeamnă cetățenii să evite utilizarea focului deschis în preajma lanurilor și spațiilor forestiere, pentru prevenirea incendiilor de vegetație.

„Orice scânteie în condiții de temperaturi ridicate și umiditate redusă poate duce la producerea incendiilor pe arii extinse. Totodată, oamenii sunt rugați să respecte cu strictețe regulile de apărare împotriva incendiilor. Mai mult, o atenție maximă trebuie acordată copiilor, pentru a evita jocul acestora cu focul și respectiv izbucnirea unor situații excepționale”, anunță IGSU.

Potrivit datelor IGSU, pe parcurs săptămânii trecute au fost înregistrate 228 de cazuri de lichidarea a incendiilor vegetație, fiind afectate 1433 hectare de teren.