Suport financiar de la 200 până la 600 de mii de lei pentru femeile care dezvoltă afaceri în R. Moldova

Suport financiar de la 200 până la 600 de mii de lei pentru femeile care dezvoltă afaceri în R. Moldova
Sursa foto: PNUD Moldova 

Femeile care dezvoltă afaceri vor beneficia de un suport financiar din partea statului de până la 600 de mii de lei. Prevederile sunt incluse în noul Program de susținere a antreprenoriatului feminin, aprobat în cadrul ședinței din 27 octombrie a Cabinetului de miniștri.

Potrivit Executivului, Programul prevede acordarea unui sprijin financiar nerambursabil de până la 200 de mii de lei antreprenoarelor care vor deschide afaceri noi și 600 de mii de lei - pentru afacerile în dezvoltare.

De asemenea, Programul include „pachetul e-comerț”, care prevede măsuri de sprijin pentru dezvoltarea comerțului electronic în valoare de 30 de mii de lei - pentru afacerile debutante și 50 de mii de lei - pentru întreprinderile în dezvoltare.

„Totodată, beneficiarele Programului vor avea acces la un set de măsuri care prevăd îmbunătățirea abilităților manageriale ale antreprenoarelor prin facilitarea accesului la informație, instruire, consultanță și mentorat. Programul include și acțiuni privind promovarea imaginii femeii antreprenoare în societate și consolidarea comunităților de femei-antreprenoare din țara noastră”, potrivit Guvernului.

Beneficiarele suportului financiar nerambursabil alocat în cadrul Programului pot fi doar întreprinderile micro, mici și mijlocii, înregistrate în R. Moldova care îndeplinesc următoarele condiții:

  • întreprindere în care femeia este fondatoare, în cazul întreprinderii cu statut de persoană fizică, sau membră, în cazul întreprinderii cu statut de persoană juridică, în care deține o cotă parte de cel puțin 51 % (inclusiv, cumulativ cu alte femei membre);
  • este administrate de femei;
  • are capital social integral privat;
  • dispune, după caz, de acte permisive necesare pentru desfășurarea activității;
  • nu are datorii la bugetul public național;
  • nu se află în stare de dizolvare, reorganizare, lichidare, executare silită, insolvență, faliment sau suspendare temporară a activității;
  • nu sunt afiliate întru-un grup de întreprinderi al cărui număr de angajați și venituri din vânzări sau active totale deținute cumulativ depășesc criteriile IMM definite în conformitate cu prevederile art. 4 al Legii nr. 179/2016 cu privire la întreprinderile mici și mijlocii.

Pentru implementarea obiectivelor Programului, a fost estimat un buget de 30 de milioane de lei, pentru o perioadă de implementare de 36 de luni, cu posibilitatea de a fi prelungit în baza mijloacelor financiare suplimentare disponibile.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, mai multe femei (90,3%) decât bărbați (82,3%) conduc întreprinderi micro și sunt prezente, în special, în domenii precum comerțul cu amănuntul, servicii și HoReCa. Totodată, femeile reușesc să dezvolte mai rapid afacerile.