„Suntem norocoși; Rar se întâmplă astfel de evenimente”. „Teatrul pe roți” a ajuns în raionul Glodeni. Un nou concept de educație prin cultură în R. Moldova (VIDEO)
Timp de aproape cinci luni, zeci de copii din comuna Camenca, raionul Glodeni, au învățat mai multe despre arta vorbirii, dar și cum se montează un spectacol. Totul a fost posibil în cadrul proiectului „Teatrul pe roți”, care își propune să le ofere tinerilor un spațiu de socializare și culturalizare, scrie Nord News. La sfârșit de proiect, pe scena Casei de Cultură din Camenca au urcat actorii Teatrului Național „Alexei Mateevici” din Chișinău, care au jucat spectacolul ,,Emoție de Toamnă”.
„Spectatorii erau cu noi, adică am simțit această comuniune actori-spectatori și cred că s-a întâmplat un act artistic. Nu suntem prima dată aici cu spectacolul, datorită proiectului „Teatru pe roți”. Eu cred că e un lucru bun, văzând reacția spectatorilor care sunt încântați”, a spus Margareta Nazarchevici, actriță la Teatrul Național „Alexei Mateevici”.
„Scopul proiectului a fost de a cultiva cultură, de a explica tinerilor ce este un spectacol, de a vedea un spectacol de teatru în zona rurală. Noi am avut în cadrul acestui proiect dramă, poveste, comedie. Am lucrat cu Teatrul „Luceafărul”, Teatrul Laborator „Arta și Gândul” și cu Teatrul „Alexei Mateevici”, a menționat Corina Dușa, coordonator proiect.
Proiectul se află la prima ediție și a fost implementat grație Institutului Național Român „Mihai Eminescu” din Chișinău.
„Suntem norocoși că în comuna noastră s-au jucat cinci spectacole formidabile pentru care vă mulțumim și vă suntem recunoscători”, a declarat primărița comunei Camenca din raionul Glodeni, Ala Postolache.
„Vă avertizăm că nu o să ne oprim aici, să vă pregătiți și pentru anul viitor! Ne propunem să continuăm acest minunat proiect”, a comunicat directorul ICR „Mihai Eminescu”, Narcis Afrasinei.
Localnicii recunosc că astfel de activități culturale sunt organizate prea rar în comuna lor. Aceștia salută inițiativa organizatorilor și își doresc ca aceste proiecte să aibă loc mai des:
„Cam rar se întâmplă la noi astfel de evenimente în localitate. E pentru prima dată când a avut loc acest eveniment. E pentru binele nostru”.
„Eu cred că astfel de evenimente sunt binevenite. În primul rând, societatea rurală nu prea are ocazia să vizioneze spectacole, în general”.
Proiectul „Teatrul pe roți” s-a desfășurat în trei localități din R. Moldova și a instruit aproape 100 de copii în domeniul teatrului și al comunicării.