Summitul de la Paris privind Ucraina. Principalele decizii și anunțuri ale aliaților Kievului

Summitul de la Paris privind Ucraina. Principalele decizii și anunțuri ale aliaților Kievului
Sursa foto: Reuters

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a anunțat că aliații Kievului, reuniți la Paris, au convenit asupra desemnării președintelui francez, Emmanuel Macron, și a premierului britanic, Keir Starmer, ca reprezentanți ai Europei pentru posibile discuții de pace privind războiul cu Rusia, scrie EFE .

„Astăzi, noi toți cei din Europa am convenit că Europa va fi reprezentată de Franța și Regatul Unit. Macron și Starmer. Cred că și acest lucru este important. Este o poziție clară și dorim să transmitem acest semnal tuturor celorlalți parteneri și cu siguranță Statelor Unite”, a declarat Zelenski, în conferința sa de presă susținută la Paris, la finalul summitului, citat de EFE și RBK Ucraina.

Deciziile și anunțurile în urma summitului de la Paris

  • Aliații Ucrainei au exclus orice ridicare a sancțiunilor împotriva Rusiei și au în vedere consolidarea acestora pentru a spori presiunea asupra Moscovei în vederea angajării unor negocieri de pace: „Nu are sens să punem capăt sancțiunilor până când pacea nu este cu adevărat restabilită și, din păcate, suntem încă departe de acest lucru”, a declarat cancelarul german, Olaf Scholz.
  • O misiune franco-britanică se va deplasa în Ucraina în zilele următoare pentru pregătiri privind formatul armatei ucrainene, precum și o posibilă desfășurare de forțe din mai multe țări europene aliate în urma unui eventual acord de pace, a anunțat joi, la Paris, președintele Franței, Emmanuel Macron.

    „Cred că, în următoarele trei-patru săptămâni, vom avea un plan de acțiune destul de precis pe aceste două chestiuni - formatul armatei ucrainene și forțele de reasigurare - cu cerințele, dar și cu contribuitorii”, a declarat președintele francez la finalul summitului de la Paris, relatează AFP.

    Macron a spus că el și premierul britanic, Keir Starmer, vor conduce de acum eforturile acestei coaliții de țări, care include state europene, precum și Canada și UE și NATO ca instituții.
  • Printre rezultatele reuniunii s-au numărat anunțarea de către unele țări a unui nou ajutor militar pentru Ucraina și poziția comună a celor 31 de participanți conform căreia Rusia nu poate impune o reducere a numărului de trupe ale armatei ucrainene în cadrul negocierilor de după război.

Liderul ucrainean a susținut că „Rusia nu dorește niciun fel de pace”. Și a subliniat eforturile privind garanțiile de securitate pe care europenii le-ar putea oferi „în zilele și săptămânile următoare”.

Summitul, care a durat mai mult de trei ore la Palatul Elysee, era destinat în special discutării garanțiilor de securitate pentru Kiev, inclusiv o posibilă desfășurare militară europeană ca parte a unui viitor acord de pace cu Rusia, care este încă foarte ipotetic.

Aproximativ 30 de lideri s-au întâlnit joi la Paris pentru a discuta cu președintele Volodimir Zelenski despre consolidarea sprijinului militar, negocierile pentru încetarea focului în Ucraina și despre rolul aliaților într-un eventual acord de pace. Acesta este al treilea summit organizat de președintele francez Emmanuel Macron, pe fondul temerilor privind schimbarea de politică americană în privința Ucrainei și a Europei.