SUA îndeamnă Ucraina să oprească atacurile asupra rafinăriilor de petrol din Rusia - Financial Times

SUA îndeamnă Ucraina să oprească atacurile asupra rafinăriilor de petrol din Rusia - Financial Times
Sursa foto: Ministerul rus pentru Situații Excepționale 

Statele Unite ale Americii au cerut Ucrainei să oprească atacurile asupra infrastructurii energetice a Rusiei, avertizând că acestea ar putea duce la creșterea prețului petrolului la nivel mondial, dar și a prețului la benzină în SUA, fapt care ar putea avea un impact negativ asupra ratingului lui Joe Biden în cursa prezidențială. Acest lucru a fost raportat de publicația Financial Times (FT), care citează surse familiare subiectului.

Potrivit FT, Casa Albă a avertizat în repetate rânduri înalții oficiali ai Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) și ai Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei (GUR) despre acest lucru. De la începutul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, ambele instituții de forță și-au intensificat atacurile asupra țintelor rusești pe uscat, pe mare și pe aer.

Una dintre sursele publicației a menționat că Washingtonul este din ce în ce mai dezamăgit de atacurile ucrainene cu drone, care vizează rafinăriile, terminalele și depozitele de petrol din vestul Rusiei.

Obiecțiile SUA vin în contextul unei apropieri iminente a bătăliei aprige pentru realegerea lui Joe Biden în funcția de președinte, dar și pe fondul majorării prețului la benzină cu aproape 15% în acest an, până la circa 3,50 de dolari per galon. În pofida sancțiunilor occidentale asupra sectorului rusesc de petrol și gaze, țara rămâne unul dintre cei mai mari exportatori de energie din lume.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Pe de o parte, un oficial citat de FT a declarat că începând cu 2022 au avut loc cel puțin 12 atacuri asupra marilor rafinării de petrol din Rusia și cel puțin nouă anul acesta. Pe de altă parte, The Insider estimează că în 2024 au avut loc 15 atacuri cu drone asupra a 13 rafinării de petrol din nouă regiuni ale Federației Ruse, opt obiecte suferind avarii semnificative.

Potrivit unui oficial ucrainean implicat în planificarea și executarea atacurilor, scopul operațiunii constă în întreruperea aprovizionării cu combustibil pentru forțele ruse și de reducerea finanțării efortului de război al Kremlinului. De asemenea, Kievul ar dori astfel să efectueze o lovitură simbolică, aducând războiul mai aproape de Moscova.

Totodată, Financial Times notează că unii oficiali califică atacurile Ucrainei drept o modalitate de a „motiva” Washingtonul să aprobe pachetul de ajutor militar de 60 de miliarde de dolari prezentat Congresului, care are un rol esențial pentru apărarea Kievului.