Statul va pregăti noi măsuri de sprijin a cetățenilor după majorarea tarifului la energia termică și cea electrică
Ministerul Muncii și Protecției Sociale trebuie să pregătească un calcul privind creșterea compensațiilor la căldură, iar Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării să identifice companiile care urmează a fi susținute de Guvern, după ce Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va aproba scumpirea energiei termice și electrice. Indicații în acest sens au fost date de premierul Dorin Recean, în cadrul ședinței din 30 decembrie a Guvernului.
„Rog imediat ce ANRE va decide asupra noilor tarife să venim cu calculele și măsurile suplimentare de susținere a cetățenilor, în așa fel încât să avem grijă să diminuăm din impactul creșterii. Rog și Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării să identificăm companiile pe care Guvernul le va susține, mă refer în primul rând la companiile care produc produse alimentare, precum și companiile care ar putea să fie afectate în rezultatul creșterii tarifelor la energia electrică. Îi vom susține în două moduri. Primul este compensarea parțială a creșterii acestor cheltuieli pentru o perioadă limitată: între trei și șase luni. În paralel cu subvenționarea investițiilor în eficiența energetică”, a declarat Dorin Recean în debutul ședinței Guvernului din 30 decembrie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Termoelectrica și CET-Nord au depus solicitări la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) privind majorarea tarifului la energia electrică și energia termică pe care o produc. Solicitările au fost depuse pe 26 decembrie și sunt motivate în special de creșterea tarifului la gazele naturale.
Pentru locuitorii capitalei, furnizorul solicită un tarif de 2.564 de lei pentru o gigacalorie, fără TVA, cu 740 de lei mai mult decât tariful actual. Și energia electrică produsă de Termoelectrica ar putea să se scumpească de la 2,00 lei/kWh până la 3,20 lei/kWh.
În municipiul Bălți, consumatorii ar putea achita 2.612 lei pe gigacalorie, fără TVA, cu 793 de lei mai mult decât în prezent. CET-Nord solicită și majorarea tarifului la energia electrică produsă de la 2,56 lei/kWh până la 3,48 lei/kWh.