Statele membre ale UE discută marți despre aderarea R. Moldova și Ucrainei
Reprezentanții celor 27 de state membre ale UE se întâlnesc marți, 5 decembrie, la Bruxelles pentru a discuta despre propunerea de acord pentru summitul din 14-15 decembrie la care se vor decide perspectivele Ucrainei, R. Moldova, Georgiei și Bosniei-Herțegovina de a deveni membre ale Uniunii, transmite Reuters.
Marți nu se va stabili nimic definitiv, dar se va discuta propunerea de acord pentru summit, unde se așteaptă și aprobarea unui sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina până în 2027.
Diplomați și alți oficiali din UE au afirmat că prima versiune a acordului va suferi cu siguranță modificări, potrivit Reuters. Documentul inițial, consultat de această agenție, conține formularea: „Consiliul European decide să deschidă negocieri de aderare cu Ucraina și cu Moldova”.
Conform aceluiași text, Georgia va primi statutul de candidată la UE „pe baza înțelegerii” ca guvernul de la Tbilisi să implementeze unele condiții, iar Bosnia-Herțegovina este „gata să înceapă negocierile de aderare la UE (...) după ce se realizează gradul necesar de îndeplinire a criteriilor pentru a deveni membră”.
Toate aceste decizii necesită susținerea unanimă a celor 27. Purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, a declarat luni că „după aprecierea noastră nu este îndeplinită nicio condiție pentru ca Ucraina să înceapă negocierile de aderare”.
Comisia Europeană a anunţat zilele trecute că ar putea debloca fonduri europene de miliarde de euro pentru Ungaria - un gest apreciat în general ca o încercare de a convinge Budapesta să cedeze.
Președintele Consiliului European, Charles Michel, a făcut o vizită la Budapesta săptămâna trecută, dar nu a apărut imediat niciun indiciu că ar fi reușit să îl convingă pe premierul ungar Viktor Orban în privința Ucrainei. Un diplomat european a afirmat, potrivit Reuters, că Michel a plecat „cu mâna goală”.
Situația este complicată și mai mult de cererea unor state membre ca în schimbul sprijinului lor pentru Ucraina la summit să se facă progrese în perspectivele de aderare ale Georgiei şi Bosniei-Herţegovina, arată alte surse ale Reuters de la Bruxelles.