Statele membre ale UE au convenit asupra celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei

Statele membre ale UE au convenit asupra celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei
Sursa foto: AFP

Uniunea Europeană a convenit vineri, 18 iulie, asupra celui de-al 18-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei, după ce Slovacia a renunțat la veto-ul exercitat de șase ori. Sancțiunile vizează sectoarele financiar și energetic ale Rusiei și vin drept răspuns la refuzul liderului rus de a fi de acord cu un armistițiu necondiționat în Ucraina.

Anunțul a fost făcut vineri de șefa diplomației europene, Kaja Kallas, într-o postare pe X.

„Uniunea Europeană tocmai a aprobat unul dintre cele mai dure pachete de sancțiuni împotriva Rusiei de până acum. (...) Va fi stabilit un plafon mai mic pentru prețul petrolul. Punem mai multă presiune pe industria militară rusă, pe băncile chineze care facilitează eludarea sancțiunilor și blocăm exporturile de tehnologie utilizate la drone”, a anunțat Kaja Kallas.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM


Pachetul include sancțiuni împotriva a 105 nave din „flotă fantomă” a Rusiei și a intermediarilor acesteia, măsuri restrictive asupra sistemului bancar rus și o interdicție asupra gazoductelor Nord Stream 1 și 2 de sub Marea Baltică.

De asemenea, UE sancționează și un registru de pavilion, precum și cea mai mare rafinărie indiană a gigantului petrolier rus Rosneft.

Pachetul de sancțiuni a fost apro0bat după ce Slovacia a cedat și și-a retras dreptul de veto. Opoziția Slovaciei avea legătură cu o cu totul altă chestiune: eliminarea treptată a tuturor combustibililor fosili ruși până la sfârșitul anului 2027.

De la începutul războiului Rusiei împotriva Ucrainei, țările membre ale UE, SUA și Canada au impus mai multe sancțiuni împotriva persoanelor și entităților implicate în dezvoltarea și producția armamentului utilizat în război.